Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon, és egy friss tanulmány becslései szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

Ez az eddigi mennyiséghez további körülbelül 4680-6240 tonna tengeri műanyagszennyezést jelent, idézi a Magyar Mezőgazdaság a „Maszkok a tengerparton: a Covid-19 hatása a tengeri műanyag szennyezésre" című tanulmányt, amelyet az OceansAsia tengervédő szervezet készített. A számítások alapját a 2020-ban gyártott 52 milliárd maszk mennyisége és az egy darab maszkban található átlagos 3-4 gramm műanyag mennyisége képezi.

Az évek óta folyamatosan növekvő műanyagfogyasztás a Covid-19 járvány következtében még tovább nőtt. 
Az 1,56 milliárd maszk, amely 2020-ban nagy valószínűséggel az óceánjainkba került, csak a jéghegy csúcsa  - mondja Dr. Teale Phelps Bondaroff, az OceansAsia kutatási igazgatója és a jelentés vezető szerzője.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A 4680-6240 tonna arcmaszk csak egy kis része a becslések szerint 8-12 millió tonna műanyagnak, amely évente az óceánjainkban végzi. 
Ezeknek a maszkoknak a lebomlása 450 évig tart, a folyamat során lassan mikroplasztikká alakulnak, miközben negatívan befolyásolják a tengeri élővilágot és az ökoszisztémákat  - mutat rá a tanulmány.

A higiéniai aggályok és a csomagolt élelmiszerekre való nagyobb igény a műanyagok, különösen a műanyag csomagolások fokozott használatához vezetett, időközben a műanyagfogyasztás csökkentésére irányuló számos intézkedés, például az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása, javított a helyzeten.

A koronavírus-járvány egyszer használatos, eldobható „kellékei" viszont rontottak. 

A műanyagszennyezés miatt becslések szerint évente mintegy 100.000 tengeri emlős és teknős, több mint egymillió tengeri madár, és még nagyobb számú hal, gerinctelenek és más állat pusztul el. Ez negatív hatással van a halászatra, az idegenforgalomra, és a globális gazdaságnak évi becslések szerint 13 milliárd dollárba (nagyjából 4000 milliárd forintba) kerül.