Rekordmagasra emelkedett hétfőn a China Evergrande New Energy Vehicle Group részvénye, egy ponton a 67 százalékos növekedést is elérte. A társaság 952,38 millió részvényt bocsátott ki hat befektető számára, 27,30 dolláros (1040 forintos) hongkongi dollár áron, 26 milliárd hongkongi dollár (991 milliárd forint) nettó bevételt eredményezve. A finanszírozás újabb jele annak, hogy a kínai elektromos autók piaca nagyon belendült, mivel az Evergrande potenciális kihívást jelent a Tesla, valamint a hazai riválisok, például a Nio és az Xpeng Motors számára is.

Az Evergrande kínai elektromos jármű fejlesztő részvényei hétfőn egészen 67 százalékos mértékig emelkedtek, miután a társaság új részvényeladás révén jelentős forrásokat gyűjtött össze.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group társaság részvényei minden idők legmagasabb szintjére, 50 hongkongi dollárra (1906 forintra) emelkedtek, végül 45,35 hongkongi dolláros (1728 forintos) árfolyamon zártak. A kínai elektromos autóipari társaság 952,38 millió részvényt bocsátott ki hat befektető számára 27,30 dolláros hongkongi dolláros áron, és 26 milliárd hongkongi dollár nettó bevételt hozott.

A finanszírozás iránti érdeklődés újabb jele annak, hogy a kínai elektromos autók piaca, azon belül az Evergrande kihívást jelenthet a Tesla, valamint a hazai kínai riválisok, például a Nio vagy az Xpeng Motors számára.

Tavaly az Evergrande hat új elektromos járművet mutatott be a Hengchi nevű márkanév alatt, azzal a reménnyel, hogy az idei évben megkezdheti a gyártást. A cég azonban még egyetlen autót sem értékesített.

Szeptemberben a vállalat mintegy 4 milliárd hongkongi dollárt gyűjtött be részvények eladása révén a befektetőktől, köztük a kínai internetes óriástól, a Tencenttől.

A kínai Evergrande csoport igazgatóságának elnöke, Hui Ka YanForrás:AFP/Imaginechina/Gcmt

Az autógyár a sanghaji Nasdaq-stílusú Science and Technology Innovation Board piacon, vagyis a Star Marketen is indulna.

A kínai elektromos autóipari vállalatok agresszíven növelték a tőkét az elmúlt időszakban, hogy növeljék a termelést és minél inkább vezető szerepet tölthessenek be a piacon.

Az Xpeng Motors tavaly 1,5 milliárd dollárt gyűjtött az Egyesült Államokban az elsődleges nyilvános részvénykibocsátás során, ebben a hónapban pedig egy 12,8 milliárd jüanos (584 milliárd forintos) hitelkeretet is kapott.

Szintén ebben a hónapban a BYD - vagyis a Warren Buffett amerikai milliárdos által támogatott kínai elektromos autógyártó - közölte, hogy 29,9 milliárd hongkongi dollárt (1140 milliárd forintot) gyűjtött be új részvények kibocsátása révén.

Forrás: CNBC.com