Új kihívója van a Teslának a kínai piacon

kínai milliárdosok 2019, Hui Ka Yan
--FILE--Xu Jiayin (Hui Ka Yan), Chairman of Evergrande Group, attends a press conference in Hong Kong, China, 26 March 2018. Xu Jiayin, the chairman of China's Evergrande Group, has become the world's richest property developer. Four out of the top 10 are Chinese.
Vágólapra másolva!
Rekordmagasra emelkedett hétfőn a China Evergrande New Energy Vehicle Group részvénye, egy ponton a 67 százalékos növekedést is elérte. A társaság 952,38 millió részvényt bocsátott ki hat befektető számára, 27,30 dolláros (1040 forintos) hongkongi dollár áron, 26 milliárd hongkongi dollár (991 milliárd forint) nettó bevételt eredményezve. A finanszírozás újabb jele annak, hogy a kínai elektromos autók piaca nagyon belendült, mivel az Evergrande potenciális kihívást jelent a Tesla, valamint a hazai riválisok, például a Nio és az Xpeng Motors számára is.
Vágólapra másolva!

Az Evergrande kínai elektromos jármű fejlesztő részvényei hétfőn egészen

67 százalékos mértékig emelkedtek,

miután a társaság új részvényeladás révén jelentős forrásokat gyűjtött össze.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group társaság részvényei minden idők legmagasabb szintjére, 50 hongkongi dollárra (1906 forintra) emelkedtek, végül 45,35 hongkongi dolláros (1728 forintos) árfolyamon zártak. A kínai elektromos autóipari társaság 952,38 millió részvényt bocsátott ki hat befektető számára 27,30 dolláros hongkongi dolláros áron, és 26 milliárd hongkongi dollár nettó bevételt hozott.

A finanszírozás iránti érdeklődés újabb jele annak, hogy a kínai elektromos autók piaca, azon belül az Evergrande kihívást jelenthet a Tesla, valamint a hazai kínai riválisok, például a Nio vagy az Xpeng Motors számára.

Tavaly az Evergrande hat új elektromos járművet mutatott be a Hengchi nevű márkanév alatt, azzal a reménnyel, hogy az idei évben megkezdheti a gyártást.

A cég azonban még egyetlen autót sem értékesített.

Szeptemberben a vállalat mintegy 4 milliárd hongkongi dollárt gyűjtött be részvények eladása révén a befektetőktől, köztük a kínai internetes óriástól, a Tencenttől.

A kínai Evergrande csoport igazgatóságának elnöke, Hui Ka Yan Forrás:AFP/Imaginechina/Gcmt

Az autógyár a sanghaji Nasdaq-stílusú Science and Technology Innovation Board piacon, vagyis a Star Marketen is indulna.

A kínai elektromos autóipari vállalatok agresszíven növelték a tőkét az elmúlt időszakban, hogy növeljék a termelést és minél inkább vezető szerepet tölthessenek be a piacon.

Az Xpeng Motors tavaly 1,5 milliárd dollárt gyűjtött az Egyesült Államokban az elsődleges nyilvános részvénykibocsátás során, ebben a hónapban pedig egy 12,8 milliárd jüanos (584 milliárd forintos) hitelkeretet is kapott.

Szintén ebben a hónapban a BYD - vagyis a Warren Buffett amerikai milliárdos által támogatott kínai elektromos autógyártó - közölte, hogy 29,9 milliárd hongkongi dollárt (1140 milliárd forintot) gyűjtött be új részvények kibocsátása révén.

Forrás: CNBC.com