200 millió forintos bírságot kaptak a mesés hozamot ígérő álbrókerek

új forint bankjegyek
Vágólapra másolva!
Az MNB 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldstein Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt. Az ügyfeleinek irreális hozamot és tőkegaranciát ígérő társaság nem végzett semmiféle befektetési tevékenységet. A jegybank az ügyben már korábban büntetőfeljelentést tett - olvasható az MNB közleményében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból – előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott az egyesült királysági székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező Goldstein Limited tevékenységének áttekintésére.

Mint a vizsgálat feltárta,

a társaság a vele kapcsolatba kerülő több tucat – jellemzően magyar magánszemély – ügyfele részére olyan befektetési lehetőséget ajánlott, amely kapcsán – általában két év lekötési idő elteltével – az átvett ügyfélpénzek visszafizetését, továbbá jellemzően 90 naponként esedékes, irreális „hozamot" ígért.

A cég ígérete szerint „banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe" stb. fektette ügyfelei pénzét, tevékenységét „angliai bizalmi vagyonkezelésként", „speciális zárt, meghívásos vagyonkezelési formaként" bemutatva. Az MNB nyilvántartásai alapján azonban a társaság pénzügyi tevékenységre jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel nem rendelkezik, így ilyet Magyarországon nem végezhet.

A jegybank megállapítása szerint a társaság valójában üzletszerűen betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz gyűjtésére vonatkozó jogosulatlan tevékenységet végzett.

A vele kapcsolatba került befektetők közel félmilliárd forintnyi összeget adtak át, de a társaság az ügyfelei pénzét sehová sem fektette be.

A Goldstein Limited korábbi vezető tisztségviselője Gy. Zoltán, illetve M. E. Mária érdemben közreműködött az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységében, ők jártak el a befektetők és a társaság közötti szerződéskötéseknél, ajánlották annak tevékenységét, végezték a befektetőkkel történő kapcsolattartást és a szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtását, a társaság nevében történő hozamok visszafizetését. Kizárólagos rendelkezési joguk volt a társaság bankszámlái felett, melyekről több százmillió forintnyi összeget vettek fel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindezek miatt

az MNB közzétett határozatában 150 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Goldstein Limited társaságot, s véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

Emellett 25-25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaság engedély nélküli pénzügyi tevékenységének végzésében érdemben közreműködő két magánszemélyre is. A jegybank emellett már eljárása során jogosulatlan pénzügyi tevékenység és különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Mint emlékezetes, ezt megelőzően az MNB ügyfélvédelmi okokból már piacfelügyeleti eljárása során, 2019 májusában ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Goldstein Limited tevékenységének folytatását, és közzétette a cég nevét honlapja ügyfeleknek szóló Figyelmeztetések menüpontjában. Az MNB emellett, eljárása alatt, végzésében 1 millió forint eljárási bírságot szabott ki M. E. Máriára tanúvallomásának jogosulatlan megtagadása, s így a piacfelügyeleti eljárás akadályozására irányuló magatartás miatt.

Az átvett pénzeszközöket a Goldstein Limited a piacfelügyeleti bírságtól függetlenül köteles visszafizetni.

Javasolt, hogy az esetleges károsult befektetők mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen.

Célszerű, hogy az ügyfelek egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen (s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt az érdeklődőknek.