Az Oroszország távol-keleti részén található kamcsatkai félszigeten 2020-ban 6,8 tonna aranyat bányásztak ki, ami csaknem nyolc százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest.

Európa aranytermelésének 80 százaléka Oroszországból érkezik, ezen belül is főként Szibériából és a keleti régiókból. Aranytermelés tekintetében Kamcsatka jelenleg a 10. helyet foglalja el az orosz régiók között. A kamcsatkai illetékesek tervei szerint 2022-re évi 10 tonnára emelik a kitermelést, új bányászati és feldolgozó üzemek létesítésével.

Még 1745-ben találtak először aranyat az országban, az Urál-hegységben. Azóta a sárga fém bányászata meghatározó az ország életében. Oroszország jelenleg a világ harmadik legnagyobb arany termelője, 2018-ban 295 tonnát bányásztak ki, miközben becslések szerint 5500 tonnás tartalékkal rendelkezik.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Az ország folyamatosan növeli devizatartalékait, ami jelenleg 600 milliárd dolláron áll. Az orosz nemzeti bank szerint az ország nemesfém állománya eléri a 128 milliárd dollárt.