Zöld jelzést adtak Pekingben a titokzatosan eltűnt Jack Ma cégének

Horizontal (FILES) This file photo taken on September 8, 2017 shows Jack Ma, chairman of Alibaba group, dancing to a medley of Michael Jackson songs during the Alibaba Annual Party at the Huanglong sports center in Hangzhou in China's eastern Zhejiang pro
Jack Ma
Vágólapra másolva!
A kínai központi bank kormányzója zöld jelzést adott a Jack Ma által alapított Ant Groupnak, vagyis a vállalat hosszú várakozás után debütálhat a kínai tőzsdén. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a kormányzó egyelőre csak utalt arra, hogy megvalósulhat a részvénykibocsátás.
Vágólapra másolva!

A Jack Ma kínai milliárdoshoz köthető Ant Group hosszú várakozás után végre zöld jelzést kapott a kínai jegybank vezetőjétől, vagyis úgy tűnik, a társaság kibocsáthatja a részvényét a kínai tőzsdén. A helyzet azért nem teljesen egyszerű, mert a központi bank kormányzója mindössze annyit mondott, amennyiben az Ant követi a jogi előírásokat, akkor annak pozitív eredménye lesz –

ami az elemzők egyöntetű véleménye szerint a részvénykibocsátás lehetőségét jelenti.

Az Ant eredetileg novemberre tervezte a részvénykibocsátást – írja a BBC. A szabályozók azonban felfüggesztették az üzletet, majd az is fokozta a bizonytalanságot, hogy Jack Ma egy időre teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. A milliárdos aztán hosszú idő után a múlt héten lépett először nagyközönség elé - igaz, csak online.

Úgy tűnik, mégis tőzsdére mehet az Ant Group Forrás: AFP/Imaginechina/Shan He

Az Ant Group egyébként az eredeti tervek szerint 34,4 milliárd dollár értékben bocsátott volna ki részvényt a sanghaji és a hongkongi börzén.

Az üzlet akkor több mint 300 milliárd dolláros értéket jelenthetett volna az Ant Groupnak, és a valaha volt legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) adhatta volna.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint ez az érték akár 150 milliárd dollár alá is csúszhat a különös késlekedés miatt.

Közben a kínai központi bank kormányzója, Gang Yi közölte, a vállalatnak csupán követnie kell a megfelelő jogi előírásokat, aminek meglesz az eredménye. Yi egy keddi fórumon hozzátette, „bonyolult ügy" volt az Ant Group üzletének leállítása. A CNBC hangsúlyozta,

a kormányzó nem mondta ki egyértelműen, hogy indullhat az IPO, de a szakértők összességében zöld jelzésként értelmezik Yi megszólalását.

Az Ant Group óriási szereplő a kínai piacon. A vállalat az ország legnagyobb fizetési szolgáltatója, összesen több mint 730 millió aktív havi felhasználója van az Alipay nevű digitális fizetési rendszerének.

Jack Ma is örülhet a kínai jegybankelnök friss megszólalásának Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

Mindeközben viszont az Ant Group körüli bizonytalanságok felemelték a cég egyik nagy riválisának, a Tencentnek a részvényárfolyamát a hongkongi tőzsdén.

A Tencent piaci értéke ezen a héten már megközelített az 500 milliárd dollárt, aminek következtében a vállalat alapítója, Pony Ma Kína második leggazdagabb embere lett.

A Tencent rendkívül nyereséges a játékszektorban, de közben az Ant egyik legnagyobb kihívója a digitális fizetési rendszerek területén.