Egy internetes árverésen a feltüntetett értéke csaknem húszezerszereséért kelt el az amerikai szövetségi kincstár egyik szépséghibás bankója - írja a Store Insider.

Egy Heritage Auctions nevű aukciós ház internetes árverésén 396.000 dollárért talált gazdára egy 20 dolláros bankjegy. A fizetőeszköz a kiugróan magas értékét annak köszönheti, hogy elülső oldalán a Del Monte nevű banántermesztő cég matricája díszeleg.

A méregdrága zöldhasú azért egyedi, mert a jelek szerint a címke még a gyártás folyamán került rá.

A tengerentúli papírpénzek előállítása úgy zajlik, hogy először a hátulsó ábrát, másodszor az elülső ábrát, harmadszor pedig sorozatszámot és a szövetségi kincstár pecsétjét nyomtatják rá a fecnikre. Minthogy a számok és a stempli a Del Monte céduláját részben lefedik, a ragacs a második és a harmadik lépés közben kerülhetett a zöldhasúra (ami valójában szürke):

Forrás: Heritage Auctions

Dustin Johnston, a Heritage Auctions alelnöke szerint [valakik] a matricát szándékosan helyezhették fel a bankjegyre, a motivációjuk pedig a nyomtatási eljárás tesztelése vagy csínytevés lehetett. A tudatosság lehetőségét erősíti, hogy a címke véletlenségből csak viszonylag kicsi eséllyel kerülhetett volna olyan pozícióba, ahol az utoljára felvitt kétfajta nyomattal egyaránt érintkezik.

Érdekesség, hogy a banánmatricás bankóra azóta újra lehet licitálni, új tulajdonosa - úgy tűnik - hajlandó meg is válni attól, igaz, a licit alsó határa ezúttal 514 ezer dollár fölött jár.