Félmilliárd felhasználó telefonszámát lopták el az ismert közösségi felületről

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy mintegy 500 millió Facebook-felhasználó telefonszáma (és a hozzájuk tartozó azonosítók) kerültek az adathalászok kezére, akik a web sötét oldalán, a darkweben árulják őket egy fórumban.
Vágólapra másolva!

A bűnöző vagy bűnözők egy csoportja egy bot segítségével gyűjtötték be a telefonszámokat, az ellopott adatok között keresni is lehet. A potenciális vásárlók ennek segítségével találhatják meg az egyes felhasználói azonosítókhoz tartozó telefonszámot - vagy fordítva -, de csak részben felfedve. A teljes telefonszámot akkor kapják meg, miután fizettek az információért.

Az ellenérték számonként 20 dollárnál (mintegy 6000 forintnál) kezdődik, de tömegesen vásárolva olcsóbbak.

A tevékenységet Alon Gal, a Hudson Rock kiberbiztonsági cég társalapítója és technológiai vezetője fedezte fel, aki posztolt erről a Twitteren.

Úgy tűnik, hogy egy nem biztonságos Facebook-kiszolgálón keresztül szerezték meg a több millió felhasználó fiókadatait tartalmazó adatbázist. Ezt a sebezhetőséget 2019-ben felfedezték a szakemberek, és a cég azóta javította. Gal azt állította, hogy a biztonsági rést kihasználva hozták létre a számos országból származó,

összesen mintegy 533 millió felhasználót tartalmazó adatbázist.

Valamiért azonban csak 19 ország felhasználói vásárolhatnak az adatbázisból.

533 millió felhasználó adatait tartalmazó adatbázist loptak el bűnözők a Facebookon és árulják azt (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

"Nagyon aggasztó látni, hogy egy ekkora adatbázist értékesítenek a számítógépes bűnözéssel foglalkozó közösségekben, ez súlyosan károsítja a magánéletünket, és minden bizonnyal a bűnözés elfedésére és más csalárd tevékenységekre fogják felhasználni" - nyilatkozta Gal . "Fontos, hogy a Facebook értesítse a felhasználókat erről a jogsértésről, így kevésbé valószínű, hogy áldozatul esnek a különböző hackelési és társadalmi kísérleteknek" - tette hozzá.

Ugyanakkor a vállalat erősödése töretlennek látszik. A december végével záródott három hónapban az adózott eredmény 53 százalékkal 11,22 milliárd dollárra, részvényenként 3,88 dollárra ugrott az egy évvel korábbi 2,56 dolláros részvényarányos nyereségről. A bevétel 33 százalékkal, 28,07 milliárd dollárra emelkedett. Elemzők kisebb, 3,19 dollár részvényarányos profitra és szerényebb, 26,36 milliárd dollár bevételre számítottak.

A vártnál kedvezőbb adatok ellenére a Facebook szerint "komoly bizonytalanság" jellemzi majd az idei évet. A cég reklámbevétele a tavalyi utolsó negyedévben 31 százalékkal 27,19 milliárd dollárra nőtt. A közösségi hálózatba havonta legalább egyszer belépők száma december végén 2,8 milliárd volt, az egy évvel korábbinál 12 százalékkal több. A negyedévben a közösségi oldalt naponta használók száma 11 százalékkal 1,84 milliárdra emelkedett.

Az adatszerző robotok egyre inkább részt vesznek a számítógépes csalásokban, bár kissé más módon, mint ennél a módszernél látni. Az automatizált csalások ugyanakkor új veszélyeket rejtenek magukban.

Nemrégiben egy szakértői jelentés megállapította, hogy a botokkal a bűnözők már automatizálni is tudták a potenciális adathalász-áldozatokkal folytatott kommunikációt.

Hasonlóképpen, egy több évvel ezelőtti Buzzfeed-jelentés kimutatta, hogy a botokat a Bitcoin-csalók használták, arra hogy áldozataikat elcsábítsák.

Forrás: Gizmodo.com