Rengeteg kép érkezett Egyiptom új, egyelőre név nélküli közigazgatási fővárosának építéséről, melynek első ütemét a tervek szerint már 2021 végén átadják használatra.

Ahogy az Origo megírta, Egyiptom 2015 márciusában jelentette be: új adminisztratív fővárost épít, hogy modern környezetben láthassák el feladataikat az államigazgatási szervezetek. Az új közigazgatási főváros építése Kairótól 45 kilométerre keletre, nagyjából félúton Kairó és Szuez között kezdődött meg, még abban az évben. A 700 négyzetkilométeres nagyságúra tervezett városnak várhatóan 6,5 millió lakosa lesz. Az elnöki hivatal, a minisztériumok és kormányhivatalok a tervek szerint 2021 végére költöznek az új metropoliszba, amelynek hivatalos neve egyelőre nincs, csak Új Közigazgatási Főváros néven (angol betűszóval: NAC) említik.

Azt, hogy a gigantikus beruházás jó ütemben valósul meg, a frissen hírek mindennél pontosabban mutatják. Például január elejére elkészült a város üzleti negyedének első toronyháza, amelyet kínai kivitelezők húztak fel.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mennyibe kerül a NAC felépítése, mert egyes lakóövezetek felépítését magánberuházók végzik. A végszámla 45-48 milliárd amerikai dollárra rúghat, de tavaly például a Reutersnekhivatalos források 58 milliárd dollárban, azaz több mint 17 ezer milliárd forintban adták meg a beruházás teljes költségét.

Galériába gyűjtöttük az új egyiptomi közigazgatási főváros építéséről szóló legfrissebb, jnauár 26-án készült, látványos felvételeket!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/EPA/Háled El-Fiki