Gyengüléssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerdán, ráadásul néhány részvény ára körül komoly felhajtás alakult ki. Közben olyan ismert applikációk, mint a Revolut vagy Robinhood, elérhetetlenné váltak vagy csak problémákkal működnek.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,39 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,55 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,95 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

IllusztrációForrás: AFP/Bryan R. Smith

A vezető nyugat-európai értéktőzsdéken is gyengülnek az indexek. Szerda délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,54 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 2,09 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,75 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 1,89 százalékos csökkenést jelzett.

Az északi-tengeri Brent ára hordónként 12 centtel (0,22 százalékkal) 55,52 dollárra csökkent.

Az arany ára unciánként 0,53 százalékkal (9,90 dollárral) 1841 dollárra esett.

Közben a Dow is rengeteget, 350 pontot zuhant, összefüggésben azzal, hogy a Boeing közzétette negyedéves eredményeit. A vállalat minden várakozást mélyen alulmúló, 11,9 milliárd dolláros veszteségről jelentett az elmúlt negyedévre, amit az első kommentárok a koronavírus-járvány okozta visszaesésnek és a Boeing 737 Max gépek máig tartó kálváriájának tudnak be.

A kedélyeket azonban az borzolja cikkünk készítésekor, hogy - írja a CNBC - úgy tűnik, spekuálciós kereskedés zajlik, ami ijesztő szélsőségeket hoz magával. Úgy tűnik, egyes közösségi felületeken egymást bátorítva, kisbefektetők, egyéni kereskedők rohamozták meg néhány jelentős vállalat részvényét. A GameShop menetelése az elmúlt napokban egyik befektetőjét már milliárdossá tette, most viszont az AMC részvényei kerültek a célkeresztbe. A cég papírja nyitás után hihetetlen, 300 százalékos erősödést produkált. A BBC ugyanakkor arról ír, hogy a GameShop valószínűleg egy furcsa, a Redditen terjedő közösségi felhajtás áldozata - emelkedése szélsőséges, egy hét alatt több mint 300 százalék, szerdán több mint 100 százalék -, amelyben a kisbefektetők, magánszemélyek "támadása" hajtja fel az árat, és egyelőre ők állnak nyerésre a nagybefektetőkkel szemben.

Egyelőre nem világos, az egyéni befektetők rohamának köszönhető-e, hogy délután olyan applikációk váltak használhatatlanná, mint a Revolout, a Robinhood vagy az El Toro. Egyelőre az sem világos, az applikációk körüli probléma csak az USA-ban jelentkezik, vagy a világ más tájain is. Az Origo forrásai szerint a Revolut elérhető jelenleg Magyarországon, de nem tudni, hogy ezt esetleg előzte-e meg leállás.