Ilyen volt a befektetési ingatlanok európai piaca tavaly

500 eurós bankjegy, pénz,
(FILES) This file photo taken on February 12, 2016 shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank (ECB) said on May 4 it would no longer produce and issue 500 euro banknotes, amid fears that the purple-coloured bills were favoured by criminals for money laundering and even terrorist financing. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi ingatlanberuházások európai volumene tavaly elérte a 275 milliárd eurót. Bár a 2019-es 331 milliárd euróhoz képest ez 17 százalékos csökkenést jelent, a 2020-as forgalom mégis felülmúlta a koronavírus-járvány hatásaival kalkuláló előzetes várakozásokat. A magyar piacot tekintve a beruházási mennyiség összértéke 1 milliárd euró (360 milliárd forint) volt – derült ki a vezető kereskedelmi ingatlan-tanácsadó, a CBRE legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

Európában a németországi piac regisztrálta a legmagasabb befektetési volument 79,3 milliárd eurós összértékben, ami a 2019-es rekordhoz képest csupán 5 százalékos visszaesés. Az észak-európai országok is erős teljesítményt mutattak, itt a 43,4 milliárd eurós forgalom 1 százalékkal haladta meg az előző évit.

Németország után a második legnagyobb nemzeti ingatlanbefektetési piac 45,8 milliárd euróval – és 25 százalékos csökkenéssel – az Egyesült Királyság volt,

míg harmadik helyen Franciaország végzett 29 milliárd euróval és 39 százalékos visszaeséssel.

Európában bizonyos ágazatok ellenállónak bizonyultak a járvány okozta nehézségekkel szemben: az egészségügyi ingatlanok 13 százalékos, az ipari szektor 7 százalékos, a többlakásos lakóingatlan szegmens pedig 6 százalékos növekedést tudott felmutatni 2019-hez képest. A kiskereskedelmi beruházások azonban 6 százalékkal csökkentek, mivel a járványhelyzet inkább az e-kereskedelem fellendülésének kedvezett, leggyengébben pedig a szállodaszektor teljesített 66 százalékos éves csökkenéssel.

Az utolsó negyedév rekordokat hozott

A tavalyi év utolsó negyedévében az európai beruházások volumene 89,2 milliárd euró volt, ez 27 százalékos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva, ami a valaha mért legerősebb negyedév volt.

A visszaesés ellenére 2020 utolsó negyedévében az észak-európai országok és Hollandia rekordmértékű, 16,2 milliárd és 8,7 milliárd eurós befektetési aktivitást regisztráltak.

A többlakásos lakóingatlan szektorban 19,9 milliárd eurós befektetési volumennel ez volt az eddigi legerősebb negyedév, míg az európai ipari ágazat 15,8 milliárd euróval a második legerősebb negyedévét zárta.

A koronavírus-járvány ellenére visszatértek a befektetők Európába, a tavalyi utolsó negyedév egyes országokban még rekordokat is hozott Forrás: AFP/Miguel Medina

Chris Brett, az EMEA Capital Markets, CBRE ügyvezető igazgatója elmondta: „Arra is számítunk, hogy nagy lesz a kereslet a prémium irodaépületek iránt, amelyek magas színvonalú kényelmet nyújtanak a bérlők és munkavállalóik számára, különösen a wellbeing és az ESG (társadalmi- és környezettudatosság) vonatkozásában. A 'Core+' - azaz a jó minőségű, de nem prémium kategóriába sorolható vagy kevésbé stabil hozamot biztosító - irodaszegmensben további átértékelődés várható és 2021 közepétől kifejezetten vonzónak bizonyulhat befektetők számára."

A magyar piac 1 milliárd euróval zárta 2020-at

Magyarországon négy évig historikusan magas szinten volt a befektetési aktivitás, amelynek mértéke folyamatosan meghaladta az évi 1,5 milliárd eurót. A koronavírus-járványt kísérő gazdasági bizonytalanság azonban negatív hatással volt a hazai piacra is. A 2020-as beruházási összérték 1 milliárd euró volt, amely éves összevetésben 40 százalékos csökkenést mutat. Ez az ügyletek számának és átlagos méretének csökkenéséből egyaránt adódott.

Az éves volumen mégis a ciklikus átlag felett maradt és tavaly a tőkeforrások is egyensúlyba kerültek.

"Érdekes módon - az utazási tilalom és az üzleti korlátozások ellenére - a külföldi befektetők piaci részesedése megnövekedett, míg a hazai befektetők aránya jelentősen visszaesett az előző éves rekord fölényükhöz képest" – nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási és üzletfejlesztési igazgatója. "A tavalyi éves befektetési volumen egyenlő arányban oszlott meg a hazai és a külföldi vásárlók között, amely főként két külföldi befektetői társaság által felvásárolt európai portfóliónak tudható be."