Megállíthatatlannak látszik a digitális kínai valuta

Breathtaking view of Shenzhen city China Chinese city Sencsen Kína
Night view of skyscrapers and high-rise buildings in Futian district, Shenzhen city, south China's Guangdong province.
Vágólapra másolva!
Kína ismét fokozza a digitális jüan tesztelését, amivel az állami virtuális fizetőeszköz tovább terjeszkedik a fővárosban, Pekingben, a legnépesebb településnek számító Sanghajban, valamint Sencsenben, amely Kína technológiai központja.
Vágólapra másolva!

Az idei évben a kínai állam az ország három legfontosabb városában is kiterjeszti a digitális jüan tesztelését – idézi az RT.com a kínai média bejelentését.

Peking polgármestere, Chen Jining a helyi önkormányzatnak jelezte, a főváros „innovatív demonstrációs zónákat" kíván kiépíteni a pénzügyi technológiai szolgáltatások számára,

még ebben az évben, amivel népszerűsíthetnék a digitális jüant is. Sanghaj polgármestere hasonló célt tűzött ki a város elé.

Sencsenben egyébként már eddig is, több körben folyt a digitális jüan tesztelése – ezt bővítik most ki ismét a kínai Szilícium-völgyként is emlegetett településen. A tartomány kormányzója jelezte, továbbfejlesztik a digitális jüant támogató innovatív tesztelési zónát.

A kínai technológiai központnak számító Sencsenben is kiterjesztik a digitális jüan tesztelését Forrás: AFP/ Imaginechina/Liang Xiashun

Noha a kínai kormány hivatalosan nem közölte a digitális jüan fejlesztésének lépéseit, az elemzők szerint nagyon gyorsan halad a munka. Egy pekingi elemző például úgy nyilatkozott a South China Morning Post című lapnak, hogy reális esély van arra, hogy Kína legyen a világ első országa, amely rendelkezik hivatalos digitális fizetőeszközzel.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a tesztelési ütem igen gyorsan halad, amit az is indokol, hogy a kínai kormány tervei szerint a 2022-es pekingi téli olimpia idejére szeretnének teljesen elkészülni.

Tavaly egyébként a JD.com online kiskereskedelmi óriásvállalat is csatlakozott a programhoz, miután az állam összesen 20 millió digitális jüant (kb. 3 millió dollár értékben) osztott szét Szucsou lakosságának körében. A helyi hírek szerint a tesztelés a jövőben is lendületesen folytatódik majd, és öt olyan további térségről tudni, ahol várhatóan bővítik a tesztelési folyamatot.