Az egész világ New Yorkra figyel: kipukkad-e a tőzsdei lufi?

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 10: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on March 10, 2020 in New York City. After losing nearly 8 percent in a market rout yesterday, the Dow Jones Industrial Average was up over 700 points in morning trading as investors look to a possible tax cut and other measures by the Trump administration to combat the coronavirus. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA-ban már a szabályozói oldalt is elérte a GameStop részvényeinek az elmúlt napokban bekövetkezett exponenciális mértékű drágulása, volt olyan nap - mint a tegnapi is -, amikor az emelkedés három számjegyű volt. A rali mögött a hihetetlen tőkeáttételekkel operáló kisbefektetők állnak, az ügyben már a pénzügyminiszter is megszólalt.
Vágólapra másolva!

A GameStop közel 135 százalékos pluszban zárta a tegnapi napot. Az óriási ralit követően a piaczárás utáni kereskedésben már csökkent valamelyest a részvények ára, a mai előkereskedés közép-európai idő szerint kora délután azonban további pluszt vetít előre, igaz, már csak 40 százalék körülit, ami az előző napokhoz képest "mérsékeltnek" számít.

A GameStop papírok szárnyalásának megállásához (persze, ha valóban megáll az emelkedésük) tegnap az is kellett, hogy

az árfolyamot az egekbe repítő, reddites közösségi tőzsdézőket egy időre egyszerűen kivonják a forgalomból, ugyanis New York-i idő szerint szerda délelőtt az ügyben érintett Reddit alfórumát ideiglenesen lekapcsolták

- írja az Equilor Befektetési Zrt. piaci elemzése.

Emellett szabályozói oldalról is érkeztek nyilatkozatok. A Fehér Ház szóvivője például bejelentette, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter folyamatosan figyelemmel kíséri a Gamestop és más részvények, például az AMC körüli ralit. Elizabeth Warren demokrata párti képviselő pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte jobban kellene szabályozni a piacot és nem szabadna ilyen mozgásoknak történnie.

A GameStop papírjainak ralija mögött a közösségi tőzsdéző kisbefektetők - köztük a Reddit felhasználói - állnak, akik erőiket egyesítve, hatalmas tőkeáttételekkel "rászállnak" egy-egy részvényre - esetünkben a GameStopra.

Kis piaci kapitalizációjú cégeknél elképesztő árfolyammozgásokat tudnak generálni, és hihetetlen szintekre repítik az árfolyamot. A GameStop részvényei az idén már 1600 százalékos pluszban vannak.

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A történtek megértéséhez azt is tudni kell, hogy nagy hedge fundok az elmúlt időszakban óriási mértékben shortolták a cég részvényeit (azaz az árfolyam esésére játszottak), volt amikor a részvények 130 százaléka shortban volt. Amikor pedig beindul az áremelkedés - ami brutális méreteket öltött az elmúlt napokban - a papírokat vissza kell vásárolniuk, ha nem akarnak még többet veszíteni. Mindennek következtében dollárban számolva már milliárdos veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, egyúttal azonban vásárlásaikkal ők is ráerősítettek a GameStop árfolyamának további szárnyalására, vagyis öngerjesztő folyamat alakult ki.

A közösségi tőzsdéző kisbefektetők, azaz Dávid és a tőkeerős hedge fundok, vagyis Góliát harcában egyelőre tehát Dávid áll nyerésre.

A Reddit felhasználói közben már a következő célpontokat is keresik - ahogy az Origo megírta -, az AMC részvényei is óriási emelkedésbe kapcsoltak tegnap: több mint 300 százalékos pluszban fejezték be a napot.

Kérdés, hogy mit hoz a mai kereskedés New Yorkban ebben az izgalmas sztoriban: kipukkad-e a tőzsdei lufi vagy még jobban felpumpálják az árfolyamokat?