Csökkent tavaly a kriptovalutákkal összefüggő csalások száma, ami azt jelenti, hogy a digitális fizetőeszközök egyre biztonságosabbak lettek. Ez persze nem jelenti, hogy a kereskedésükkel való kockázat is csökkent, noha az elmúlt hónapokban izgalmas vita kezdett kibontakozni arról, átveheti-e a bitcoin az arany helyét.

A kriptovtaluták kereskedési volumenének mindössze töredékére csökkent a digitális fizetőeszközökhöz köthető csalások száma. A teljes tranzakciós volumennek mindössze 0,34 százalékáról derült ki 2020-ban, hogy jogellenes tevékenységhez köthető – írja a CNBC a Chainalysis elemzése alapján. Ez pedig igen komoly javulás, tekintve hogy egy évvel korábban ez az arány még 2 százalék volt.

Mindazonáltal van egy bűncselekmény-típus, amelynek esetszáma igencsak megugrott tavaly kriptopiacon. Ide az olyan zsarolások tartoznak, melyek során hekkerek megfertőzik valakinek a számítógépét, és kriptovalutát követelnek azért, hogy a felhasználó hozzáférjen az adataihoz.

Noha ez mindössze a visszaélésekhez köthető kriptovaluta-forgalom 7 százalékát adta, 311 százalékos növekedést produkált a megelőző évhez képest. Az elemzők szerint ez annak tudható be, hogy mivel tavaly nagyon sokan dolgoztak otthonról, így ez fokozott sérülékenységet jelentett a vállalatok számára – amit a bűnözők igyekeztek ki is használni.

Bitcoin vagy arany?

A fentiek mellett a bitcoin tavalyi szárnyalása sokakban felvetette a kérdést: lehetséges-e, hogy a bitcoin idővel átveszi az arany szerepét a globális menedékeszközök piacán?

A 2020-as év második felében igen izgalmasan alakult a bitcoin és az arany dinamikája. Míg az arany a nyári csúcsához képest gyengült, a kriptovaluta soha nem látott magasságra futott. Az elemzők pedig azt próbálják megjósolni, vajon a bitcoin letaszíthatja-e az aranyat a menedékeszközök trónjáról.

A bitcoin hosszú távon az aranyat is lenyomhatja?Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miközben az arany érezhető gyengülést mutatott a nyáron elért csúcsához képest, a bitcoin elképesztő szárnyalásba kezdett, és az év végén mindenkori csúcsra ért – áttörve akkor a 20.000 dolláros álomhatárt, majd az év végén tovább folytatódott a szárnyalás.

Nem meglepő tehát, hogy az elemzők igyekeztek kitalálni, hogyan alakulhat az arany és a bitcoin viszonya a jövőben.

Október végén érkezett is egy igen izgalmas vélemény a JPMorgan elemzőitől. A bank szakemberei akkor azt hangsúlyozták, hogy hosszabb távon a bitcoin átveheti az arany szerepét, aminek elsődlegesen generációs okai vannak. Az Y generációhoz tartozó fiatal befektetők ugyanis sokkal jobban kedvelik a kriptovalutát, mint a sárga nemesfémet.

Kitart a nemesfém

Majd decemberben jött egy másik amerikai nagybank, a Goldman Sachs, és a fentivel tökéletesen ellentétes véleményt fogalmazott meg.

A Goldman szakértői szerint ugyanis lehet, hogy a kriptovaluta elszív némi tőkét az aranypiacról, de a nemesfém iránti keresletcsökkenés még nem jelenti azt, hogy a bitcoin érdemben fenyegetné az arany pozícióját.

Az arany egyelőre tartja magát a globális befektetők szemébenForrás: Shutterstock

Kiemelték, az arany év végi alulteljesítése a kötvények reálhozamaival és az amerikai dollárral szemben sokakban felvetette, hogy a bitcoin átveheti arany szerepét a globális piacon – mint az infláció elleni védekezés eszköze. Bár a Goldman is beismerte, hogy van némi átrendeződés, szerintük ez nem jelent „egzisztenciális kockázatot" az aranyra nézve.

Kiemelték: a legnagyobb problémát még mindig a bitcoin körüli átláthatósági és az erőteljes spekulatív kockázatok jelentik. Következésképpen, teszik hozzá, a bitcoin még mindig nem tudott eljutni arra a szintre, hogy menedékeszköz legyen.

Mi több, a Goldman szerint továbbra is egy rendkívül kockázatos eszközökről van szó. Ezt pedig az új év első hónapjának mozgásai egyelőre meg is erősítik, elnézve a bitcoin igen jelentős kilengéseit.