A világgazdaság új, pontosan előre nem látható kockázatokkal kell szembenézzen, de ezek bekövetkezése egyáltalán nem törvényszerű – mondja az orosz szuverén vagyonalap vezetője. Ezek az úgynevezett „fekete hattyú" események.

A „fekete hattyúk" olyan események vagy folyamatok, melyek reális kockázatot jelentenek, ám amelyek egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkeznek, és a pontos hatásaikat sem lehet előre kalkulálni. A kifejezést egy Wall Street-i kereskedő, Nassim Nicholas Taleb dobta be a köztudatba a 2008-09-es pénzügyi válságot követően.

Az orosz szuverén vagyonalap, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) vezetője szerint már látható is néhány ilyen kockázati tényező a világgazdaságban – írja az RT.com. Kirill Dmitriev úgy látja, az infláció esetleges megugrása vagy egy újabb világjárvány kirobbanása kimondottan ilyen „fekete hattyú" eseménynek számít.

Kiszámíthatatlan kockázatokra figyelmeztet az orosz szuverén vagyonalap vezetőjeForrás: Shutterstock

Dmitriev hozzátette, korábban nem számított olyan gazdasági "viharra", mint amelyet a koronavírus-járvány okozott 2020-ban.

Ez azt jelenti tehát, hogy a következő hónapokban egyelőre nem látszik olyan horderejű negatív esemény előszele, mint a koronavírus-járvány volt, de érdemes lehet kellő óvatossággal tekinteni a jövőbe.

A szakember hangsúlyozta viszont, hogy a jelenlegi, hatalmas ütemű jegybanki pénznyomtatások mellett az infláció kockázata mindenképpen reális veszélyt jelenthet. Egy újabb világjárvány kitörése pedig értelemszerűen bármikor elképzelhető.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek egyáltalán nem szükségszerűen bekövetkező események. A „fekete hattyúkat" sokkal inkább azért szokták emlegetni, hogy láthatóvá váljanak az esetleges veszélyforrások.

Az RDIF vezetője kiemelte, globális szinten is szükség van gazdasági stabilitásra, valamint olyan nemzetközi együttműködéseket szorgalmazott, melyek csökkentik a világgazdaság polarizáltságát.