Kambodzsában múlt év decemberében kezdték meg az olajkitermelést, melyet az ország miniszterelnöke, Hun Sen, közösségi oldalán áldásnak nevezett. A miniszterelnök szerint az olajipar beindítása jótékony hatással lesz az ország gazdaságára, az ágazatból származó bevételeket pedig oktatásra és az egészségügy fejlesztésére fordítják.

Bár Kambodzsa Délkelet-Ázsia legszegényebb országa, az elmúlt két évtizedben folyamatos növekedést könyvelhetett el, a Világbank adatai szerint átalagosan évi 7,7, százalékosat. Azonban a Covid-19 járvány miatt jelentős visszaesést szenvedett el. A járvány különösen súlyosan érintette az építőipart, idegenforgalmat és exportot, melyek a növekedés 70 százalékát, és a foglalkoztatás 39 százalékát teszik ki.

A kérdés már csak annyi, hogy a formálódóban lévő olajszektor képes lesz-e valós változást előidézni az ország gazdaságában?

Kambodzsa partjaitól 160 kilométerre található olajmezőForrás: AFP/Handout

Kambodzsa már több, mint egy évtizede tud a most kitermelés alá vont tengeri - offshore - olajmezőről, azonban a kormány hiába kötött megállapodást több céggel is, a termelés egy ideig mégsem kezdődött el. Az értékes lelőhely Sihanoukville partjaitól dél-nyugatra mintegy 160 kilométerre található, ahol végül megindultak a munkálatok.

A kambodzsai olajmező elhelyezkedéseForrás: Facebook/Samdech Hun Sen

Az ország végül 2017-ben kötött megállapodást a szingapúri KrisEnergy-vel a Khmer-medence 3083 négyzetkilométeres fejlesztésére.

A becslések szerint a fejlesztés első szakaszában a területről 7500 hordó olajat fognak kitermelni naponta. Összehasonlításképpen az USA, Oroszország vagy Szaúd-Arábia több tíz millió hordónyi olajat termelnek naponta.

A fejlesztés alatt álló olajmezőForrás: AFP/Handout

Az első féléves termelési adatok alapján döntenek majd a további fejlesztések megvalósításáról. Azonban hiába bővülne jelentősen az ágazat, többek szerint Kambodzsa akkor is kis hal maradna az olajbizniszben a többi kitermelővel szemben, még a szomszédos Thaiföld is félmillió hordónyi olajat termel naponta.
Egyes elemzők szerint az olajipar túl kicsi ahhoz, hogy valós gazdasági fellendüléshez vezessen. Amennyiben sikerülne megduplázni a napi 7500 hordót, még akkor is kevés lenne a termelés a jelentős gazdasági átalakuláshoz.

Számítások szerint a jelenlegi helyzetben a kormány meglehetősen szerény bevételt könyvelhet majd el az olajból. A jogdíjak és adók után körülbelül 500 millió dollár marad az állam zsebében éves szinten. Ez meglehetősen kevés a szomszédos országok bevételeihez képest. Például Malajzia állami olajvállalata a kormány bevételeinek ötödét biztosítja, Kelet-Timor pedig a 18 milliárd dolláros olajalapjának kamataiból fedezi az állami kiadások 88 százalékát.