Minden termékhez kötelező lesz a magyar nyelvű használati útmutató

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fogyasztóvédelem laboratórium vizsgálat nők munkában rákkeltő hatás vizsgálata tudományos munkatárs vizsgálat
Budapest, 2013. március 13. Játékok rákkeltő hatásának vizsgálatát végzi egy munkatárs a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 2013. március 13-án. A sajtó képviselő számára rendezett nyílt napot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), Rákkeltő hatású azoszínezék kimutatása a ruházati termékekben, tiltott lágyítószerek a játék babákban és a gyermekírószerekben! címmel. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 2500 termékbiztonsági és egyéb laboratóriumi ellenőrzés nyomán közel kétszáz féle terméket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem. Idén júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai, a vásárlók biztonsága érdekében akár a veszélyes árucikket forgalmazó honlap blokkolását is elrendelhetik majd - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Vágólapra másolva!

A közlemény idézi Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt, aki elmondta: 2021 nyarától még hatékonyabbá válnak a piacfelügyeleti hatósági ellenőrzések, amelyekben több szerepet szánnak a vállalkozások intézkedéseinek, például az önkéntes termékvisszahívásnak. Ha az akkreditált laborok egy termékről megállapítják, hogy veszélyes, ezt elsőként a forgalmazónak, kereskedőnek jelzik. A vállalkozás ennek alapján önként visszahívhatja a kifogásolt árucikket a forgalomból és a vásárlóktól, a hatóság csak akkor jár el helyette, ha ezt elmulasztja megtenni - ismertette az államtitkár.

A július végén hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján a piacfelügyeleti hatóság egy több lépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazó honlapot.

Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen, ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül akár arról is határozatot hozhatnak, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést.

Játékok rákkeltő hatásának vizsgálatát végzi egy munkatárs a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában Forrás: MTI/Földi Imre

- emelte ki Cseresnyés Péter.

A minisztérium közleménye hangsúlyozta:

a fogyasztóvédelem rendszeres ellenőrzésekkel és a szabályozás folyamatos felülvizsgálatával tesz a kockázatos árucikkek kiszűréséért.

2020-ban piacfelügyeleti hatáskörben eljárva mintegy 1700 termékfajtát vizsgáltak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vegyipari és műszaki laboratóriumai további több mint 8 száz árucikk esetében ellenőrizték, hogy azok összetétele megfelel-e az előírásoknak és a csomagoláson olvasható tájékoztatásnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vizsgálatokon 189 különböző termék - többek között gyermekjátékok, lámpatestek, hajszárítók - bizonyult veszélyesnek. Ezek közül 158 féle, a felhasználókra kimondottan súlyos kockázatot jelentő árucikket a vásárlóktól is vissza kellett vonni.

A leggyakrabban előforduló hibák az áramütés, fulladás, égési sérülés vagy szemkárosodás veszélyével fenyegettek.

A fogyasztóvédelem a vámhatósággal együttműködve még hatékonyabban szűrheti ki a problémás termékeket. Elsősorban a nagy tömegben vizsgált védőeszközök miatt tavaly a korábbi hússzorosára, hatmillió közelébe nőtt a vámhatáron megállított árucikkek darabszáma - emlékeztetett az ITM.

A hatóság a technológiai fejlődést követve folyamatosan új termékkörökre terjeszti ki a biztonsági vizsgálatokat. Az éves rendszerességgel ellenőrzött játékok, villamossági és háztartási cikkek, iskolaszerek mellett tavaly először tekintették át az elektromos rollerek és hoverboardok hazai kínálatát. A vizsgálati palettán 2021-ben új elemként jelennek meg az egyre szélesebb körben használt robotporszívók és -fűnyírók - tették hozzá.