Magyarország hadiipar-fejlesztési koncepciójában Kaposvárnak is fontos szerep jut, a Rheinmetall Hungary Zrt. Zalaegerszeg után a somogyi megyeszékhelyen hozza létre második, gumikerekes harci járművek építésével, fejlesztésével foglalkozó telephelyét - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kaposváron.

Palkovics László azt mondta: a tervek szerint évi 100 jármű készülne a magyar állam és egy német vállalkozás által létrehozott Rheinmetall Hungary 30-50 milliárd forintból felépülő telephelyén.

A szintén a német Rheinmetall által fejlesztett Lynx gyalogsági harcjármű a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari TesztpályánForrás: MTI/Varga György

A miniszter jelezte: pénteki kaposvári látogatásán Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesterrel, Gelencsér Attilával, a város és térsége fideszes országgyűlési képviselőjével, Mikes Évával, a dél-dunántúli gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosával, és mások mellett Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal folytatott megbeszélést a település iparfejlesztési lehetőségeiről.

Kitért arra, hogy Kaposvár "egészen jól áll" az iparosítás, az iparterületek fejlesztése terén, a városban nyitva áll a jövőbeni növekedés lehetősége az elsősorban tűzoltó- és más speciális járművek gyártásával és felújításával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros Zrt. előtt, amelynek itt gyártóközpontja működik.

Palkovics László rámutatott, hogy mivel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik kampusza Kaposváron van, a somogyi megyeszékhelynek is előnyös a kormány azon döntése, hogy 2021. és 2026. között példátlanul nagy, 1509 milliárd forint fejlesztési forrást juttat a magyarországi egyetemeknek.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy 21. századi újraiparosítási program zajlik a városban és környékén annak érdekében, hogy mindenki dolgozhasson, többet kereshessen, jobban élhessen. Utóbbi úgy érhető el, ha olyan tudás, technológia jön Kaposvárra, amely ezt képes kitermelni.

A város kitörési pontja a gépipar, azon belül egy lehetséges hadiipari fejlesztés, az élelmiszergazdaság és a zöldipar lehet - fogalmazott a településvezető.