Mintegy 1,1 milliárd forint központi támogatással megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak, az építkezés a tervek szerint két éven belül befejeződhet.

A turisztikai célú várfejlesztés a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjával valósul meg - írja a Magyar Építők a veol.hu cikke nyomán.

Papp Imre várkapitány felidézte, a várban családja beruházásában már 1989-ben megkezdődtek a felújítások, valamint a kiállítások és a különféle programok szervezése, amelyek azóta is jellemzőek.

Az elmúlt 10 évben a kormány által létrehozott Nemzeti kastély- és várprogram segítségével az országban sok hasonló műemlék is megújulhat, és köszönhetően ennek a nagyszabású országos programnak, a sümegi vár is a kedvezményezettek közé tartozik.

A képre kattintva galéria nyílik meg:

Így halad a sümegi vár műemlékegyüttes felújítása és rekonstrukciós helyreállítása - kattintson a képre!Fotó: Penovác Károly/Napló

A központi támogatással megvalósuló felújítási és rekonstrukciós beruházás keretében tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok, így megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától egészen a kápolnáig. A földszinten megújul a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, amely az átjárást biztosítja majd az északkeleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között, továbbá zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában.

Emellett kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

Papp Imre elmondta azt is, hogy tavalyi év végéig sokat haladt előre az építkezés, felkerült az épületekre az új tetőszerkezet egy része. A téli időjárás miatt a kültéri munkálatokat lassabban lehet végezni, de folyamatos a gépészeti és a villamosenergia-hálózat kiépítése.