200-300 helyett csak 23 hektáron kezdődhet el a nádaratás a Balatonon

Vágólapra másolva!
Évente legalább 200-300 hektárról kellene levágni a nádat a Balatonnál, ennek ellenére idén csak körülbelül 23 hektáron kezdődhet meg a szokásosnál később, februárban az aratás a balatoni nádgazdálkodási terv szerint - derül ki az Országos Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

A Balaton körül mintegy 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről kellene telente levágni a növényt annak megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból, de ez évek óta nem teljesül. Az elmúlt években egyre csökkent a learatott terület nagysága, és idén sem várható emelkedés. A tervek teljesítését évek óta hátráltatja, hogy a tó nem fagy be, így csak a szárazföldi mintegy 400 hektárnyi területen lehet aratni, a vízügynek nincs saját aratógépe, a vállalkozók részéről pedig csekély az érdeklődés.

Kevés a vállalkozó

Az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már kiadta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett mederkezelői hozzájárulásokat az idei balatoni nádvágáshoz. Mivel az igazgatóságnak nincs saját aratógépe, meghívásos pályázatot írtak ki a munka elvégeztetésére. "Sajnos nagyon kevés vállalkozó van, aki foglalkozik ilyen jellegű tevékenységgel. A pályázat elbírálása a jövő hét elejére várható, utána tudnak nekiállni a konkrét nádaratásnak" - közölte az OVF.

Vártak a fagyra

Idén azért csúszik a nádaratás a korábbi évekhez képest, mert vártak a fagy beálltára, amikor a nád ledobja a leveleit, és könnyebbé válik munka. A fagyok nem jöttek el, de a tavasszal beinduló vegetáció miatt február végéig végezni kell a nádvágással.

A vízügy évek óta szeretne saját nádaratógépet. Ezzel kapcsolatban annyit közölt az OVF, hogy "az eszközbeszerzésre vonatkozó pályázat összeállítása megtörtént, az igazgatóság várja annak pozitív elbírálását".

Csak aratni szabad, irtani nem

Ezen a télen is kértek engedélyt tisztító nádvágásra önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek. Nekik nem, de a vállalkozóknak fizet a vízügy a gyengébb minőségű, további hasznosításra nem alkalmas nádasok learatásáért. Idén 3 millió forintot tudtak erre a célra elkülöníteni - az OVF tájékoztatása szerint. A rendelkezésre álló keret, illetve a csekély vállalkozói érdeklődés miatt idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendű,

23 hektárnyi nádas levágására írt ki pályázatot a vízügy.


- közölte egy tavalyi rendezvényen légi fotók elemzései alapján Pomogyi Piroska, a balatoni nádasfelméréseket több évtizede végző hidrobiológus. Az MTI kérdésére, hogy az engedélyek kiadása szigorodott, vagy változott-e emiatt, az OVF azt a választ adta: "A hozzájárulásunk csak és kizárólag téli nádvágási tevékenység elvégzésére vonatkozik, olyan engedélyt, melynek leple alatt nádirtás folyhat, nem adunk ki".

Sokkal többet kellene aratni

A szakértők hosszú ideje évente legalább 300 hektárnyi nád levágását javasolják a Balatonnál. A vízügy korábbi nyilatkozata szerint a térség nádgazdálkodási tervének megalkotása és elfogadása kell ahhoz, hogy meghatározzák azokat a területeket, ahol az aratást el kellene végezni. Az OVF ezzel kapcsolatban annyit közölt: "A balatoni nádgazdálkodási terv elkészült, az abban foglaltak szerint is évente 200-300 hektár learatása lenne indokolt".