Az Apple összesen 14 milliárd dollárban bocsátott ki kötvényeket, kihasználva az olcsó hitelfelvételi költségeket. Az iPhone gyártója május óta már harmadszor vesz fel hitelt a piacról, de mégis, mire költheti el az összeget?

Igen kedvezményesen lehet hitelhez jutni az amerikai piacon, amit a legnagyobb vállalatok is igyekeznek kihasználni. Az Apple például május óta már harmadszor bocsát ki kötvényeket, most épp 14 milliárd dollár értékben – írja a Yahoo Finance.

A hitelfelvétel hat különböző konstrukción keresztül történik, melyek közül a leghosszabb lejáratú egy 40 éves kötvény. Ennek hozama 95 bázisponttal magasabb, mint a benchmark amerikai állampapíré, ami igen kedvezményes szint, tekintve, hogy eredetileg 115-120 bázispontos prémiumról volt szó – értesült a Bloomberg az ügyet ismerő források alapján.

Az Apple kötvény-kibocsátási aktivitása pedig azért is kirívó, mert 2020 előtt legutóbb csak 2017-ben volt arra példa, hogy a technológiai óriás egy naptári éven belül egynél többször dobjon piacra vállalati kötvényt. Ahogy azonban a kamatok rendkívül alacsonyak, a világ legértékesebb cége is bátran vesz fel hitelt a nyílt piacról.

Hatalmas pénzeket oszt vissza a részvényeseinek az AppleForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A kérdés az, mégis mire költi az Apple az így befolyó tőkét, főleg, hogy évekkel ezelőtt még épp arról volt híres a cég, hogy hatalmas készpénztartalékkal rendelkezik. A vállalat saját közlése szerint általános üzleti célokra használják a tőkét, például részvények visszavásárlására és osztalékfizetésre.

Emellett a források szerint különböző tőkeberuházásokra, vállalati felvásárlásokra és korábbi adósságok törlesztésére is mehet a friss tőkéből.

Következésképpen, az Apple jelentős részben a részvényeseit kívánja jutalmazni. Ez azonban már korábban is megindult. A társaság ugyanis már egy ideje folyamatosan építi le a nettó készpénzállományát, igen jelentős tőkét visszajuttatva a részvényeseinek.

Mindazonáltal egyes számítások szerint az Apple-nek évi több mint 100 milliárd dollárt kellene visszajuttatnia a részvényeseinek ahhoz, hogy néhány éven belül leépítse a hatalmas készpénztöbbletét.