A Duna House közreadta havi Tranzakciószám-Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzését, amely szerint 2021 januárjában, országosan 11 185 ingatlan-adásvétel bonyolódott le, valamint 73-75 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Az elmúlt 5 év legerősebb januárjával indította az évet a lakáspiac. A Duna House által becsült 11 185 darab tranzakció 13 százalékkal erősebb forgalmat mutat 2020 első hónapjához képest.

A kereslet növekedése már az év első heteiben érződött az ingatlanközvetítő által mért adatokban, amelynek egy része vélhetően a tavaly év végi kivárás miatt viszonylag gyorsan, már ebben a hónapban tranzakcióval zárult.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Szakembereik szerint az otthonteremtési támogatások miatt továbbra is aktív, élénk ingatlanpiac várható, amely éves szinten így a tavalyinál több, 130-150 ezer közötti adásvétellel zárhat majd 2021-ben.

Forrás: Duna House

A jelzáloghitel-piacon a Duna House Pénzügyek 73-75 milliárd forint közötti volument becsül januárra, ami ugyan a tavaly januári adattól (80 milliárd) 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest (63 milliárd) így is jelentős 17 százalékos növekedést jelent. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó otthonteremtési támogatások iránti érdeklődés a pénzügyi közvetítőknél szintén nagyon aktív januári piacot mutatnak.