Öt és fél év után Nagy-Britanniában szabadon engedték a börtönből Tom Hayest, az egykori sztárbrókert, aki a közelmúlt legnagyobb pénzügyi csalását követte el. A UBS és a Citigroup volt üzletkötőjét 2015-ben 11 éves börtönbüntetésre ítélték, miután rábizonyították, hogy több társával nemzetközi szinten manipulálták a referencia-kamatlábakat.

Hayest a brit és az amerikai hatóságok az úgynevezett Libor-botrányt követően, többek között csalás céljával szőtt összeesküvésben való részvétel miatt találták bűnösnek. Az ügy hátterében a globális irányadó londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása állt, Hayes pedig ennek volt központi figurája - írja a Financial TimesA 2012-ben kirobbant botrány az egész globális bankszektort megrázta, hiszen a kamatlábak, amelyeket manipuláltak, összesen több száz, több ezer milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakció lebonyolításához szolgáltak referenciaként. 

A LIBOR (London Interbank Offered Rate) a londoni bankközi referencia jellegű kínálati kamatlábat jelenti, amelyen egymásnak hitelt nyújtanak a nemzetközi bankok. A kamatláb mindig devizánként értendő (tehát euró-LIBOR, font-LIBOR, stb.).

A brit Serious Fraud Office (azaz a súlyos csalások felderítésére szakosodott nyomozóhatóság) szerint Hayes volt az ügy egyik központi figurája, aki egy több mint tíz bankra kiterjedő hálózatot szervezett a Libor manipulálására, és a vesztegetéstől sem riadt vissza. 

Hayes egyébként a UBS sztárbrókere volt a 2006 és 2009 közötti időszakban, amikor Tokióban dolgozott, és több mint 280 millió dolláros nyereséget köszönhetett neki a bankház.  Nem csoda, ha a Citigroup átcsábította magához egy nagylelkű ajánlattal, amelynek egy 4,2 millió dolláros szerződéskötési bónusz is a része volt. Nem egészen tíz hónappal később aztán magára hagyták, amikor a nem sokkal korábban kirobbant Libor-botrány egyre nagyobbra duzzadt.

Tom Hayes 2015-ben a bírósági tárgyalásra érkezikForrás: Getty Images/2015 Getty Images/Peter Macdiarmid

A most 41 esztendős egykori sztárbrókert a letöltendő börtönbüntetés mellett 880 millió font visszafizetésére is kötelezték az általa okozott károk megtérítésére, ezért feleségének elegáns, hét hálószobás házukat is értékesítenie kellett.

Hayes azonban időközben keresetet nyújtott be a bírósághoz a felmentése érdekében, amit azzal indokolt, hogy szerinte túlzottan szigorú volt a vele szemben hozott ítélet, ráadásul felettesei csak bűnbakként használták fel, hiszen a tudomásukkal hajtotta végre a kifogásolt ügyleteket. A brit hatóságok végül helyt adtak a beadványnak, így a napokban elhagyhatta a börtönt, miután büntetésének körülbelül a felét már letöltötte.  Hayesnek az Egyesült Államokban még tisztára kell mosnia magát.

Az egykori bróker – akinél időközben Asperger-szindrómát diagnosztizáltak – szabadulása után azt nyilatkozta, hogy traumatikusak voltak számára a börtönévek, és most megkezdi életének újjáépítését.

Az ügyhöz hozzátartozik még, hogy a Libor-botrány következtében az érintett 12 bankot közel 10 milliárd dollár kifizetésére kötelezték bírságok és jóvátételek formájában. A Libor benchmarkot az idei év végén pedig megszüntetik, mint globális referenciaindexet.