A gazdaság helyreállásának gyorsaságától függően a lakásárak átlagos változása -2 és +4 százalékos sávban mozoghat idén, írják közleményükben a Takarék Index elemzői. Az OTP Ingatlanpont elemzője pedig 140 ezer tranzakicószámot vár idénre, ami magasabb, mint 2020-ban volt.

Az átmeneti csökkenés után idén bővül a lakáspiac

A tavalyi visszaesés után idén az ingatlan-adásvételek számának növekedésére és az újlakásépítések felfutására számítanak a Takarék Index elemzői, amit az állami családpolitikai intézkedések is támogatnak.

A gazdaság helyreállásának gyorsaságától függően a lakásárak átlagos változása -2 és +4 százalékos sávban mozoghat. Az előrejelzés szerint az elmúlt évekhez viszonyítva visszaesik a befektetési célú ingatlanvásárlás, a bérlakáspiacon pedig az első félévben nem emelkednek a bérleti díjak.

IllusztrációFotó: Medgyesi Milán - Origo

A tavaly átmenetileg 27 százalékosra emelkedő, újlakásokat terhelő áfakulcs hatására 2020-ban visszaesett az induló társasházilakás-projektek száma. 2020 első három negyedévében 37 százalékkal adtak ki kevesebb építési engedélyt, mint egy évvel korábban a családi házakat is beleértve. A társasházi lakások esetében a visszaesés jelentősebb volt, a nem egyszerű bejelentések körébe tartozó engedélyek száma 48 százalékkal esett vissza január és szeptember között. 

Az idén januártól azonban ismét 5 százalékosra csökkent az új lakásokat terhelő áfakulcs, ráadásul a csokkal vásárlók még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik.  

Ezért a lakásépítések ismételt felfutására lehet számítani. Az eddig kiváró fejlesztők elindíthatják új beruházásaikat, így a következő években ismét nőhet a lakáspiaci kínálat. Az építkezésekre pedig forrás is lesz a zöld jelzálogleveleknek köszönhetően. Az 5 százalékos áfakulcs 2026-ig alkalmazható a 2022 év vége előtt még építési engedélyt kapott építkezésekre.

Ez ismét egy hullámot generálhat a lakásépítésekben a következő években, mivel a beruházásokat erre a behatárolt időszakra időzíthetik a fejlesztők.

Több lakás kerülhet idén a piacra

Idén összességében több lakást adhatnak át, mint 2020-ban. Ugyanakkor a világjárvány nyomán tavaly visszaesett a gazdaság, és a koronavírus még idén is meghatározza a gazdasági helyzet alakulását, a munkaerőpiaci folyamatokat, a bérnövekedés ütemét. Ám a finanszírozási környezet továbbra is kedvező, a kamatok csökkentek 2020-ban, és drasztikus emelkedésre az idén sem kell készülni- emelik ki a Takarék Index jelentés összeállítói. Tavaly visszaesett a kihelyezett hitelek összege, idén a hitelkihelyezés azonban már erősebb lehet. Szintén élénkítik a keresletet az állami támogatások új elemei elemek, amelyek egyaránt segítik az új és használt lakást vásárlókat.

A 2021-es lakáspiaci kereslet szempontjából kulcsfontosságú a járványhelyzet alakulása, és a védőoltások tömegessé válása. A már meglévő és az új lakásvásárlási támogatásoknak köszönhetően a járvány elmúltával a lakáspiaci kereslet és így a forgalom is élénkülést mutathat.

A beruházók már bejelentették az új projekteket

A tavaly év végén bejelentett otthonteremtési programok, főként az 5 százalékos újlakás áfa visszaállítása miatt elkezdődött az újlakás piac bővülése, a beruházók már 2020 végén jelentették be újabb projektjeiket - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője online sajtótájékoztatón

Hozzátette, az otthonteremtési programok, amelyek elsősorban a családosoknak szólnak, minden szegmensben meg tudják szólítani az otthont keresőket, legyen szó új- vagy használtlakás vásárlásról, a lakás bővítéséről, felújításáról vagy lakás építéséről.
Véleménye szerint kezdetben az új lakások piacán lehet némi árcsökkenésre számítani, azonban az új lakások iránti kereslet berobbanását követően az árak 2021 végére ismét elérhetik a 2020 év elején mért árszintet.

IllusztrációForrás: --

Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője a 2021-től elérhető lakástámogatási elemeket ismertetve kiemelte, hogy az új lakások 5 százalékos áfája a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) lakást vásárlóknál vissza is igényelhető.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermeket nevelő családok számára elérhető 3 millió forint felújítási támogatás eltér a korábbi támogatási formáktól, mert az ország meglévő 4,5 milliós lakásállományára is hatással van. Az ehhez kapcsolódó 6 millió forintos kamattámogatott hitel 10 éves futamidőre, végig 3 százalékos kamattal érhető el; ez a konstrukció az OTP Banknál február 1-től már elérhető - tette hozzá.

Valkó Dávid szerint a felújítási támogatásnak lesz a legjelentősebb hatása, hiszen 3 millió forintból már egy komplett tetőcserét, vagy fűtés korszerűsítést meg lehet valósítani, bár nehéz lesz kivitelezőt találni és számolni kell a kivitelezési költségek emelkedésével is. Mindezek ellenére úgy vélte, hogy ez a támogatási forma vonzóbbá teheti a felújítandó lakásokat és élénkítheti a forgalmukat.

Pélyi András, az OTP Pénzügyi Pont országos értékesítési vezetője azt javasolta a lakásvásárlás előtt állóknak, hogy mielőtt döntenének, kérjenek segítséget pénzügyi szakemberektől, hiszen egy család életét egy-egy hitelfelvétel átlagosan 17 évig meghatározza.