A BMW kedden jelentette be, hogy elkezd olyan alumíniumot fölhasználni a termeléséhez, amelyet napenergia segítségével állítottak elő. A vállalat ezzel is mérsékelné hozzájárulását a szén-dioxid-kibocsátáshoz.

A BMW friss bejelentése szerint az autógyártó szerződik az Emirates Global Aluminium (EGA) nevű, Egyesült Arab Emírségekben működő vállalattal, amely idén 43.000 tonna alumíniumot szállít a BMW-nek – írja a CNBC.

A német gyártó hangsúlyozta, az EGA volt a piacon az első olyan szereplő, amely napenergiát kezdett használni a kereskedelmi célú alumíniumgyártáshoz.

A fémgyártáshoz felhasznált napenergia egyébként a Mohammed Bin Rashid Al Maktoum nevű napelem-parkból érkezik, amely a Dubajtól délre fekvő sivatagban kap helyet. Az így legyártott fémet aztán a BMW németországi gyárában használják majd föl. A BMW közlése szerint az EGA-tól érkező alumínium a landshuti gyár éves szükségletének majdnem felét fedezni tudja.

Erőteljesen nyit a megújuló energiaforrások felé a BMWForrás: AFP/Jan Woitas

A kedden bejelentett üzlet egy hosszabb távú stratégia része az autógyártó számára. A BMW jelezte, a megújulókkal termelt alumínium felhasználása 2030-ra durván 2,5 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A BMW mindeközben beállt azon cégek sorába, melyek igyekeznek lépést tartani az elektromos autók terjedésével. Mindazonáltal a vállalatnál is hangsúlyozták, hogy bár az elektromos autók a felhasználó oldalon kétségkívül csökkentik a szennyezést, a termelési oldalon ez még nem teljesen megoldott. Az elektromos modellek esetében ugyanis az akkumulátor-gyártás rendkívül energia-intenzív, vagyis ezen még bőven van dolguk a gyártóknak.