Megalapozottabb lesz a szakképzésben részt vevők szakmaválasztása

PÖLÖSKEI Gáborné helyettes államtitkár Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!
Először megismerhetik a különböző ágazatokat és szakköröket a szakképzésben részt vevő diákok, csak ezt követően, az ágazati alapvizsga után választhatnak szakmát, így megalapozottabb lehet a döntésük - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Pölöskei Gáborné hozzátette, a technikumban két évig, a szakképző iskolában pedig egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok.

A technikusi képzésről elmondta, az öt évig tartó oktatás egyfajta "időgazdálkodást" jelent a gyerekeknek, hiszen egyszerre tudják az érettségit és a szakmát is megszerezni. Érdekességnek nevezte, hogy

a diákok nem tanulószerződést kötnek az ágazati alapvizsga után a cégekkel, hanem munkaszerződést, így már a tanulmányaik alatt munkabért kaphatnak.

Az érettségi ebben az esetben öt helyett csak négy tantárgyat ölel fel, hiszen az ötödik maga a technikusi vizsga - hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- emelte ki, hozzátéve, hogy ha egy diák mérnök akar lenni, akkor a technikusi képzés jó alapot jelenthet ehhez.

Újdonságnak nevezte, hogy a tárca jelenleg az okleveles technikusi képzés bevezetésén dolgozik; már 23 olyan iskola van, amelyek az egyetemekkel szoros kapcsolatban vannak, hogy a tananyagtartalmakat is összehangolják, így akár rövidített egyetemi képzésre is lesz lehetőség.

Pölöskei Gáborné a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, amikor a diákok végeznek, akkor - az eredményüktől függően -

jogosultak lesznek az úgynevezett pályatámogatási ösztöndíjra, ami 150 és 300 ezer forint közötti összeg lehet.

"Tehát azt gondolom, valóban egy karrierépítési lehetőség van, teljesen mindegy, hogy technikumról vagy pedig a mestereket képző szakképző iskoláról van szó" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.