Kiderült, hol építheti meg az Apple saját márkás elektromos autóját

A 2020-as év legértékesebb vállalatai, Apple inc.
Apple inc.
Vágólapra másolva!
Hamarosan lezárul az Apple-Hyundai deal, az almás cég beléphet a 10 ezer milliárd dolláros autópiacra. Források szerint az Apple által fejlesztett, úgynevezett „Apple Car" gyártása 2024-ben indulhat.
Vágólapra másolva!

A CNBC forrásai szerint a cég közel jár ahhoz, hogy véglegesítse az üzletet a Hyundai-Kiával, arról szólóan, hogy egy Apple márkájú önvezető elektromos autót gyártsanak a Kia Georgiában található üzemében.

Az Apple részvény árfolyama a hírt követően 2 százalékot emelkedett.

Jelenleg azonban még semmilyen megállapodás nincs a két cég között, és azt is kiemelték, hogy az Apple akár úgy is dönthet, hogy végül egy másik autógyártóval fog partnerségre lépni, vagy a Hyundai mellett egy másik gyártópartnerrel is leszerződik.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Az Apple Hyundai iránti érdeklődése arról árulkodik, hogy

a techóriás Észak-Amerikában akarja megépíteni az Apple Car-t,

egy olyan autógyártóval, amely hajlandó engedni az Apple-nek abban a kérdésben, hogy olyan szoftver és hardver kerüljön a járműbe, amilyet akar. Tehát az új autó tényleg egy Apple Car lesz, nem pedig egy Kia modell Apple szoftverrel.

Jelenleg egyébként a Hyundai az Aptivval van partnerségben, amelyben önvezető járműtechnológiát fejlesztenek, beleértve a robotaxikat. Nincs arra utaló jel, hogy ez a partnerség megváltozna, ha a Hyundai megállapodást köt az Apple-lel.

Mindemellett a georgiai Kia gyárnak vannak elérhető kapacitásai, tehát a gyártás felfuttatása, és a Hyundai-Kia beszállítói láncához való hozzáférés relatíve gyorsan megtörténhet.