Így kerülhetnek ízletes paradicsomok a magyar fogyasztókhoz

Vágólapra másolva!
Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.
Vágólapra másolva!

Miért olyan jelentősek a tájfajták?

2014-es adatok alapján világszerte 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat,miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül.

A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A kiváló tájfajták töretlen népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is üdvözölhetjük őket.

A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez.

Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy

az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe. A máriapócsi koktél paradicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik majd meg újdonságként a vásárlók.

Előtérbe kerülhetnek a kiváló magyar teljesítmények

A Highlights of Hungary non-profit kezdeményezésként 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket.A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfének ajánlásával került be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet programja, a séf egy tavaly nyári együttműködés során ismerhette meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. A 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatták be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket.

A környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nemcsak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.