A német cégek ugyanakkora irodákban képzelik el a jövőjüket, mint a járvány előtt

Office coworkers talking during meeting together in design studio Participant Brightly Lit Vibrant Color Breaking New Ground Student Connect the Dots Social Gathering New Business Mid Adult Women Small Group Of People Forecasting Inspiration Job Interview
Office coworkers talking during meeting together in design studio
Vágólapra másolva!
A járványvédelmi lezárások miatt általánossá vált otthoni munkavégzési konstrukciók ellenére sem kívánja csökkenteni irodái alapterületét a német vállalatok túlnyomó többsége a kölni IW gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
Vágólapra másolva!

Az IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V.) gazdaságkutató intézet a tavalyi negyedik negyedévben 1200 vállalat bevonásával végzett felmérésében megállapította, hogy mindössze 6,4 százalékuk fontolgatja irodai alapterülete csökkentését a következő 12 hónapban. Ezek elsősorban a nagyobb, 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató üzleti szolgáltató cégek: ügyvédi irodák, tanácsadó és könyvvizsgáló cégek.

Illusztráció Forrás: Getty Images/FangXiaNuo/Fangxianuo

"Ahhoz képest, hogy korábban milyen érzékenyen reagáltak az irodabérleti díjak a krízishelyzetekre, az irodapiac most kifejezetten stabilnak tűnik" - mutatott rá Michael Voigtländer, az IW ingatlanpiaci szakértője.

Az irodabérleti díjak bezuhanása tavaly elmaradt, sőt, a díjak még csekély mértékben emelkedtek is.

Következésképpen a vállalatok többsége irodái újbóli használatba vételére készül a zárlatok feloldását követően.

A koronavírus-válság előtt az otthoni munkavégzés általában órákban mérhető, vagy legfeljebb heti egy napos alkalmazási formaként működött. "Manapság ennél jóval elterjedtebb az otthoni foglalkoztatás, sőt ahol a feltételek megengedik, szinte általánossá vált" - mondta Oliver Stettes, a tanulmány szerzője.

Jelenleg az alkalmazottaknak több mint a fele dolgozik heti átlagban 20 órát vagy annál többet otthon.
Amennyiben azonban a vállalatokon múlik, ez csak átmenetileg lesz így.

A felmérésbe bevont cégek több mint a kétharmadának ugyanis nem áll szándékában a válság után több otthoni munkavégzési lehetőséget biztosítani munkavállalóiknak, mint előtte.

Azzal az indokkal, hogy a munkavégzés helyeként az irodahelyiség van megjelölve a munkaszerződésekben. Így tehát ha a zárlat feloldását követően az irodai alkalmazottak többsége visszatér a munkahelyére, akkor belátható időn belül nem omlik össze az irodai piac.

A cégek egy viszonylag kis hányada, 16,9 százaléka az alapterület csökkentése helyett inkább átalakítaná irodai helyiségeit. Ilyen tervei is elsősorban a 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató vállalatoknak van, amelyeknek 41,1 százaléka alakítaná át helységeit. A tervek főként a nagy légterű közös irodák feldarabolását és tárgyalók, társalgók létesítését irányozzák elő.