Rendkívüli gazdasági helyzetben rendkívüli megoldások kellenek

LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Moszkva, 2021. január 22. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott moszkvai találkozóján 2021. jnauár 22-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Hiba lett volna hagyományos gazdasági eszközökkel válaszolni a válság által kiváltott rendkívüli gazdasági helyzetre, ezért is döntött úgy a kormány, hogy rendkívüli gazdasági helyzetre rendkívüli választ kell adni - mondta pénteken, Vecsésen a külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a Soós Tészta Kft. kormányzati támogatást igazoló okiratának átadásán közölte: a kormány a munkanélküliség következményeinek kezelése helyett a munkanélküliség megelőzésére helyezte a hangsúlyt.

Újabb beruházásokat hoztak az országba

Az elmúlt hónapok és a nemzetközi statisztikák azt támasztják alá, hogy a kormány válságkezelése sikeres volt.

Globálisan 42 százalékkal estek vissza a külföldi beruházások tavaly, Magyarországon ezzel szemben 140 százalékos bővülés volt

- fűzte hozzá a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a nagy nemzetközi vállalatok nemcsak fenntartották magyarországi működésüket, hanem a gazdasági kapacitások újraelosztásáért folytatott versenyben újabb és újabb beruházásaikat hozták Magyarországra.

A családi vállalkozások beruházásaira is figyelnek

Hozzátette, hogy emellett a magyar gazdaság lelkét a magyar tulajdonban, magyar családi tulajdonban lévő vállalkozások adják. Főként azok, amelyek olyan stratégiai ágazatban működnek, mint az élelmiszeripar, amely a világjárvány alatt is jól teljesített, a tavalyi évben is 8 százalékos növekedést tudott felmutatni, és ma is 147 ezer embernek ad munkát. A miniszter rámutatott:

és minél nagyobb legyen a magyar tulajdonban lévő vállalkozások szerepe a magyar lakosság élelmiszerellátásában.

Kiemelte: ezt a stratégiai célt szolgálja a Soós Tészta Kft. 60 millió forintos fejlesztése, amelyhez 20 millió forint támogatást biztosít a kormány.

A magyar gazdaságfejlesztési rendszer tudja kezelni a 600 milliárd forintos giga akkumulátorgyártó-beruházásokat, és legalább annyi figyelmet fordít a 60 millió forintos családi vállalkozási beruházásokra is - fűzte hozzá a tárcavezető.