Vízenergiával készülhetnek a skót whiskyk

Whisky illusztráció
Vágólapra másolva!
A Skócia nyugati partjainál található szigetcsoport területén hamarosan víz alatti turbinák segítségével készülhetnek a helyi whiskyk, ugyanis a lepárlók is átállnak a megújuló energiaforrásokra.
Vágólapra másolva!

A Nova Innovation nevű vízenergia-cég a héten jelentette be, hogy turbinákat telepít Jura és Islay szigetei közé – ez a Belső-Hebridák nevű szigetcsoport két tagja. A friss projekt a legújabb példa arra, hogy a vízenergia egyre nagyobb szerepet játszik az üzleti életben és a közösségi energiahasználatban is – írja a CNBC.

Az ötlet szerint a 3 megawattos Oran na Mara nevű projekt megújuló energiaforrásokkal támogatná meg a szigeteket, csökkentve ezzel a fosszilis energiaforrások felhasználását.

A lépés pedig a helyi whisky-lepárlókat is érinti. Islay szigetén ugyanis kilenc, Jura szigetén pedig egy lepárló van. Ezek közvetlen kapcsolatban állnának az új vízenergia-hálózattal.

Víezenergia segíti majd a whisky-lepárlást Skóciában Forrás: AFP/hemis.fr/Rieger Bertrand

A projekt egyébként skót állami támogatással valósul meg, és a várakozások szerint 2022-ben már elkészül és üzemképes lesz.

Mindazonáltal a Skócia körüli tengeri környezet egyébként is igen izgalmas terület a vízenergiában érdekeltek számára. Az Orknay-szigetcsoport ad otthont például a European Marine Energy Centernek (EMEC), ahol a fejlesztők a nyílt tengeren tesztelhetik a vízenergiával kapcsolatos eszközeiket.

A fentiek mellett általában is látszik, hogy a vízenergia egyre komolyabb növekedést produkál.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint például 2019-ben 13 százalékkal nőtt a vízenergiával összefüggő áramtermelés.

A szervezet azonban kiemelte, a kedvező trendek mellett továbbra is szükség van további költségcsökkentésekre a területen. Ráadásul Európában a vízenergia felhasználása még mindig nagyságrendekkel marad el a szélenergia mögött.