Egyre népszerűbb a növényi étrend, ez elől már az élelmiszergyártók sem térhetnek ki

vegan,food,gasztro
Vágólapra másolva!
Számos élelmiszeripari óriásvállalat, például az Unilever is igyekszik meglovagolni a szektor egyik legfontosabb trendjét. Ahogy ugyanis a világon egyre többen térnek át növényi étrendre, a cégek is elkezdték meglátni a lehetőséget a változásban.
Vágólapra másolva!

Az Unilever egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy kiterjessze a növényi alapú élelmiszerkínálatát. A társaság azt tervezi, hogy a növényi alapú élelmiszerek üzletága 5-7 éven belül 1 milliárd eurós méretet ér el a cégnél, szemben a jelenlegi 200 millió eurós mérettel – írja a The Guardian.

A vállalat vezetője, Alan Jope kiemelte, a növényi alapú ételek népszerűségének növekedése megállíthatatlan trendnek tűnik, és az Unilevernél

már minden egyes országban, még a feltörekvő piacokon is, érzik ezeknek a termékeknek a növekvő népszerűségét.

Első lépésként az Unilever a saját márkáit kezdte el piacra dobni növényi alapú formában. Így készült el például a vegán Magnum jégrém, vagy a vegán Hellman's majonéz. Ezzel együtt viszont a cégcsoport a kozmetikai szerek piacán is egyre erősebben kíván jelen lenni a vegán termékeivel.

Az Unilever is igyekszik lecsapni a növényi étrend terjedésében rejlő lehetőségekre Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

Mindeközben a Barclays elemzői úgy számoltak, hogy a növényi alapú élelmiszerek (beleértve az italokat is) globális piaca a

az évtized végére megközelítheti a 150 milliárd dolláros méretet, ami több mint 1000 százalékos növekedést jelentene tíz év alatt.

Noha az Unilever ez elmúlt években megvásárolta a The Vegetarian Butcher nevű húsmentes ételeket készítő céget,

az elemzők szerint a több, mint 400 márkát tömörítő cégcsoportnak még bőven van hova elmozdulnia az átállásban.

Az Unilever egyébként tavaly 50,7 milliárd eurós árbevétel mellett 9,4 milliárd eurós profitot ért el, ami 6 százalékos csökkenés volt a megelőző évhez képest. A menedzsment ezt azzal indokolta, hogy 2020 nagyon „volatilis és kiszámíthatatlan" év volt.