Matolcsy György szerint a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság a 21. század döntő tényezője

MATOLCSY György
Budapest, 2020. április 17. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Átalakulnak a felzárkózás feltételei, a gazdasági siker eddigi követelményei újakkal bővülnek a világban - írta a növekedés.hu oldalon hétfőn közölt jegyzetében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György a környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot nevezte a 21. század döntő tényezőjének.

- tette hozzá.

A társadalmi feltételek közül különösen a rejtett tényezőket tekinti fontosnak, felzárkózási forrásnak tekint mindent, ami a kultúrához kapcsolódik. Az elemzésből kiderül, hogy a pénz sem veszti el a jelentőségét, de a szerepe átalakul.

- hangsúlyozta.

Matolcsy György szerint a 21. századi átalakulásban sem szűnnek meg az eddigi versenyfeltételek.

A pénz örök törvényei továbbra is érvényesek, és ezután is sok múlik majd egy közösség értékrendjén, a versenyszellemen, a munka megbecsülésén - írta.

- fogalmazott a jegybankelnök.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelte, hogy nőtt a felzárkózások időigénye: már nem a Japánra vagy Szingapúrra érvényes 23 év, vagy a bajoroknál, osztrákoknál tapasztalt 25-30 év és biztosan nem az írek 15 éves idősávja vagy az eddig nem annyira ismert észt példa működik, ma már 40-50 év kell a sikerhez. Egyre hosszabban kell tehát kiválónak lenni - tette hozzá.

Az MNB-elnök megjegyezte, hogy

az utóbbi évtizedek változásainak sok ország lett a vesztese, a legfejlettebb államok közé kevesen jutottak be.

Száz évvel ezelőtt Argentína még fejlettebb volt, mint Nyugat-Európa többsége, ma már elmarad tőlük, az utóbbi évtized nagy visszaesője pedig Görögország a jegybankelnök szerint. Ugyanakkor Lengyelország történelmi hátrányt dolgozott le a rendszerváltás óta, és némi szerencsével Magyarország is hosszan tartó, megalapozott fejlődés előtt áll - véli Matolcsy György.