Digitális pénzt osztogatnak Kínában a holdújév idei ünnepén

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
--FILE--A Chinese netizen looks at a logo of Alipay, the online payment service of Chinese e-commerce giant Alibaba's Ant Financial, in Huaibei city, east China's Anhui province, 8 June 2018. Chinese company Alipay will start offering its online payment services in Pakistan by the end of this year, local media reported on Wednesday (15 August 2018). Alibaba's Ant Financial had announced in March this year that it would purchase 45 percent stakes in Pakistan's Telenor Microfinance Bank (TMB), which is a subsidiary of the Telenor Group, at $184.5 million. The step was aimed at further developing Alibaba's mobile payment and digital financial services in Pakistan. The Alibaba Group uses Alipay as its online payment platform and the Chinese e-commerce giant will commence its digital financial services in Pakistan by the end of this year, Chief Executive of Telenor Pakistan Irfan Wahab Khan, who is also a board member in the Telenor Microfinance Bank, told local media on Tuesday.
Vágólapra másolva!
A kínai fővárosban nagyjából 1,5 millió dollár értékű digitális jüant osztanak szét az idei holdújév ünnepi időszakában. A világ második legnagyobb gazdasága ezzel folytatja a saját digitális valutájának tesztelését.
Vágólapra másolva!

Sajátosan ünnepli idén a holdújévet Kína, ahogy Pekingben mintegy 1,5 millió dollár értékben osztanak szét digitális jüant a lakosság körében – írja a CNBC a kínai főváros önkormányzatának bejelentése alapján.

Ez már a harmadik nagy tesztelési köre lesz a kínai jegybank által fejlesztett digitális jüannak. Az elmúlt hónapokban például az ország technológiai központjának számító Sencsent is bevonták a tesztelésbe.

A mostani körben Pekingben 50.000 jelentkezőt választanak ki, akik egyenként 200 jüant (nagyjából 30 dollárt) kapnak a digitális fizetőeszközből.

A kiválasztottak a pénzösszeget a JD.com online kereskedelmi hálózat boltjaiban költhetik el az idei holdújév ünnepi időszakában. Az „utalványok" február 10. és 17. között használhatók fel.

A közelgő ünnep idején is folytatódik a digitális jüan tesztelése Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A kínai központi bank egyébként folyamatosan fejleszti a digitális fizetőeszközt, amely a várakozások szerint használható lesz a már jelenleg is működő, nagy fizetési alkalmazásokon keresztül.

Mindez azért is fontos, mert Kínában az olyan óriások mint az Alibaba (Alipay) vagy a Tencent (Wechat Pay), egyre inkább elterelték a készpénz felől a digitális fizetési megoldások felé a fogyasztókat.

A digitális jüan egyik fontos jellegzetessége, hogy teljes egészében a kínai jegybank áll mögötte – tehát nem decentralizált, mint a bitcoin, és nem vállalatok fejlesztik. Következésképpen, a kínai digitális pénz nagyban hasonlít a klasszikus valutákra, csupán nincs fizikai megjelenési formája.