Magyarország sikeres választ adott a rendkívüli körülményekre, amikor minden idők egyik legszélesebb körű beruházás-ösztöntési programját indította el - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, három magyar autóipari beszállító vállalat beruházásának bejelentésén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány stratégiai célja, hogy minél több nagy nemzetközi autóipari vállalat működjön Magyarországon, másrészt minél több magyar tulajdonban lévő vállalkozás kerüljön be a nagy nemzetközi cégek beszállítói láncába. Mint mondta, az elmúlt egy évben is komoly előrelépés történt ezen a területen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

A három magyar tulajdonú vállalat, az Ajkai Elektronikai Zrt., a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft., valamint a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. összesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, ehhez a kormány 400 millió forint támogatást biztosít, ezzel 685 munkahelyet védenek meg Budapesten, Ajkán és Lőrinciben - ismertette a külügyminiszter.

Szabó Zsolt (b), Dunai Mónika (b3), Fenyvesi Zoltán (j4) fideszes országgyűlési képviselők, Uri-Szabó Dezső, a Titán’94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. ügyvezetője (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4), Varga Balázs, az Ajkai Elektronikai Zrt. vezérigazgatója (j3), Pópa Ferenc, a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője (j2) és Pópa Krisztián, a cég kereskedelmi igazgatója (j) magyar autóipari beszállító vállalat beruházásának bejelentésénForrás: MTI/Kovács Tamás

A beruházások eredményeképpen tovább nőnek a magyar autóipari beszállítói kapacitások, több magyar termék jelenik meg a nemzetközi autóiparban, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a három vállalat túllépjen eddigi beszállítói szintjén is - fejtette ki Szijjártó Péter.