Már utalja az államkincstár az első otthonfelújítási támogatásokat

NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. január 27. A Miniszterelnökség által közreadott képen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban 2021. január 27-én. Novák Katalin közölte, hogy a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó- (szja) mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek. MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát
Vágólapra másolva!
Az első otthonfelújítási támogatásokat kedden utalja a Magyar Államkincstár (MÁK), az érintett 17 család az átlagosan egymillió forintos támogatást szerdán kapja meg - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin hozzátette, a 17 családból, amelyek megkapják a támogatást, 11 egygyermekes, négy kétgyermekes, a többiek pedig nagycsaládosok.

A tapasztalatok szerint a családok elsősorban belső munkálatokat végeztek otthonaikban, például bútorokat építenek be - közölte.

Novák Katalin kiemelte,

az otthonfelújítási támogatás olyan pénzügyi segítség, amelyet azok a családok vehetnek igénybe, ahol gyereket várnak vagy gyereket nevelnek, így ezzel a lehetőséggel házaspárok, élettársi kapcsolatban élők és az egyszülős családok is élhetnek.


Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől,

vissza nem térítendő támogatás, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Novák Katalin szerint a támogatás iránt nagy az érdeklődés, már 213 család nyújtotta be támogatási kérelmét.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

a támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz.

A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.

- mondta a miniszter.

A gazdaság újraindítási akciótervnek és azon belül az otthonteremtési programnak, valamint az otthonfelújítási támogatásnak is az a célja, hogy Magyarországon mindenki, aki gyermeket vállal, gyermeket nevel, saját otthonban tudja ezt megtenni, minél jobb körülmények között - fogalmazott Novák Katalin.

Mészáros József, a MÁK elnöke megerősítette, hogy sokan érdeklődnek a támogatásról: eddig több mint 17 ezer e-mailt és 21 ezer telefonhívást kaptak.

Az államkincstár elnöke azt kérte a lakosságtól, hogy

a családok, amelyek pályáznak, lehetőség szerint az elektronikus csatornán, az ügyfélkapun keresztül adják be kérelmeiket, ugyanis így kisebb a hibázási lehetőség.

Ugyanakkor elmondta, hogy a MÁK a kormányablakon és a postán érkezett kérelmeket is befogadja.