Ezt már sokan várták az üdítőipari óriástól

pet palack
üdítő
műanyag
Vágólapra másolva!
A Coca-Cola 100 százalékban újrahasznosított anyagból készült palackokat dob piacra annak érdekében, hogy csökkentse a vállalat műanyag felhasználását. Mindezek ellenére a kupak és a címke továbbra sem újrahasznosítható anyagból készül.
Vágólapra másolva!

Egy 2020-as tanulmányból kiderült, hogy négy vállalat, a Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és az Unilever felel a világon a műanyagszennyezés jelentős részéért. A Break Free From Plastic mozgalom tavalyi felmérésében a Coca-Colát minősítette globális szinten a legnagyobb műanyagszennyezőnek. Továbbá a kutatásból az is látható, hogy az elmúlt három évben a vállalat palackjait dobták el a legnagyobb számban: a különféle szemétszedő akciók során 13 ezer műanyag Coca-Colás palackot regisztráltak 51 országban, ami több, mint a következő két helyet elfoglaló cég (PepsiCo és Nestlé) szennyezése összesen.

A megkérdezett országok többségében a palackokat főleg a strandokon, parkokban és a folyókból szedték össze, arról persze, hogy ezeket használatuk után az emberek szétszórják, nem a vállalat tehet.

Mindenesetre a hírekre válaszul a Coca-Cola úgy döntött, hogy 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült új palackokat dob a piacra, egyelőre az Egyesült Államokban. A nagyjából 4 deciliternek megfelelő unciás palackokat februárban kezdik forgalmazni az északkeleti, floridai és a kaliforniai kisboltokban, majd nyáron elérhetővé válnak az egész országban. Mindemellett már ebben a hónapban megjelenik a Sprite 100 százalékban újrahasznosított anyagból készült palackja is.

A Coca-Cola 100 százalékban újrahasznosított palackjai Forrás: Coca-Cola

A körülbelül 6 deciliternek megfelelő unciás változat újrahasznosított palack verziója már ebben a hónapban debütál New Yorkban és Kaliforniában.

A vállalat közleményében elmondta, hogy az új palackok akár 20 százalékkal csökkenthetik a vállalat újműanyag-használatát 2018-hoz képest.

Ez azért fontos, mivel a cég azt tervezi, hogy 2030-ig ugyanannyi palackot gyűjtenek be és hasznosítanak újra, mint amennyit eladtak.

Illetve 2025-re a csomagolásokhoz 100 százalékban újrahasznosított anyagokat használnának, valamint 2030-ra a flakonok és dobozok 50 százalékát újrahasznosított anyagokból készítenék.

A Coca-Cola ezzel az újításával pozitív változást szeretne elérni a globális műanyagválságot illetően, így közelebb kerülve ambiciózus, teljes hulladékmentességet jelentő céljaihoz.