A Dr. Végzetként ismert elemző elmondta, a bitcoin hogyan teheti tönkre a világot

bitcoin, kriptovaluta
Vágólapra másolva!
A pesszimista gazdasági nézeteiről ismert Nouriel Roubini szerint a bitcoin nem csupán óriási pénzügyi kockázatot jelent, hanem hatalmas környezeti károkat is okoz. A gyakran csak Dr. Végzetnek nevezett szakértő szerint a bitcoin fundamentális értéke végső soron negatív.
Vágólapra másolva!

A bitcoin az elmúlt hetekben ismét a figyelem középpontjába került, különösen miután Elon Musk bejelentette, a Tesla 1,5 milliárd dollárért vásárolt be a kriptovalutából – aminek következtében a bitcoin árfolyama új csúcsot ért el.

Vannak azonban olyan neves elemzők, akik szerint a bitcoin hatalmas kockázatot jelent, és nem pusztán pénzügyi értelemben.

A gyakran csak Dr. Végzetként (Dr. Doom) emlegetett Nouriel Roubini nemrég egy véleménycikkben fejtette ki a nézetét a kriptovalutáról, és úgy látja, egy nagyon veszélyes buborékról van szó – írja a Business Insider.

Nouriel Roubini, akit sokszor csak Dr. Végzetként emlegetnek Forrás: AFP

A pesszimista megszólalásiról ismert Roubini szerint a bitcoin fundamentális értéke nulla, sőt, inkább negatív, ha azt is figyelembe vesszük, milyen jelentős környezeti károkat okoz – a mögöttes infrastruktúra energiaigénye miatt. A közgazdász úgy számol, hogy a bitcoin-buborék idővel ki fog pukkadni.

Roubini egyébként régóta igen kritikus a kriptovalutákkal kapcsolatban, és rendszeresen úgy érvel, hogy ezeket egyáltalán nem is szabadna valutáknak nevezni.

A bitcoin esetében a szakember elég élesen fogalmaz, amikor úgy véli, ez se nem valódi fizetőeszköz, se nem stabil értékőrző. Egyszerűen csak egy rendkívül kockázatos befektetési eszköz, melyet az hajt, hogy sokan nem akarnak kimaradni a lehetőségből.

Roubini pesszimizmusát még lehet szubjektívnek minősíteni, a bitcoin energiaigénye azonban objektíven mérhető. Az pedig valóban aggodalomra adhat okot, hogy a Cambridge-i Egyetem és

a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján a bitcoin-bányászat jelenleg egy évben annyi energiát emészt föl, amennyi Hollandia teljes energiaigénye volt 2019-ben.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása 2020 januárja óta Forrás: Investing.com

A Harvard Egyetem pedig tavaly tett közzé egy kutatást, amely arra jutott, hogy bár a kriptovaluta-bányászat önmagában még „nem égeti fel a bolygót", elképzelhető olyan forgatókönyv, amelyben 1 dollár értékű kritpovaluta 0,66 dollár értékű egészségügyi és környezeti kárért tehető felelőssé.

Roubini a fentiek mellett kiemelte, a túlságosan volatilis bitcoinnak nem volna szabad helyet kapnia komoly befektetési cégek portfólióiban. Szerinte

sok vállalat egyszerűen csak a tömeges nyomás (lényegében a divat) miatt karolja fel a kriptovalutát.

Mindazonáltal a jelenlegi trendek szerint a bitcoin várhatóan még egy ideig a pénzügyi piacokon marad. Különösen, hogy az elmúlt hónapokban hatalmas vagyonokat lehetett keresni az eszközzel.

A bitcoin értéke ugyanis 333 százalékot erősödött az elmúlt évben.

Ha pedig valaki 100 dollárért bitcoint vett tíz évvel ezelőtt, annak a befektetése mára 9,2 millió dollárt ér.