Az egyik legfontosabb szempont a legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás kapcsán, hogy a megcélzott összeg megszerzéséhez rendben legyenek a felújítást érintő számlák. Ugyanis akár több millió forintot is elveszíthet az, aki - bár élni tud a lakásfelújítási támogatással - a folyósításhoz szükséges feltételeket nem megfelelően teljesíti - hívja fel a figyelmet közleményben a Bank360.

A 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatás keretében a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel ingatlant úgy, hogy az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatja a renoválást - írják a szakportál munkatársai.

Ahhoz, hogy az igénylő megkapja a támogatást, nemcsak a támogatáshoz szükséges előzetes feltételeknek kell megfelelne, hanem a felújítás lebonyolításához szükséges dokumentációnak is rendben kell lennie, amelyet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. A portál szerint fontos, hogy a szükséges dokumentumok, mint például a számlák és vállalkozói szerződések beszerzése során a támogatást igénylő alaposan és gondosan járjon el.

Az egyik legnagyobb buktatója lehet a felújítási projektnek ugyanis, ha az igénylő nem a támogatás előírásainak megfelelően számolja el az anyagköltséget és a munkadíjat. A támogatás folyósításának feltétele ugyanis, hogy szigorúan 50-50 százalékban számolhatók el ezek a tételek, ha pedig az egyik tétel kisebb összegű, az alapján kalkulálja a támogatást a Magyar Államkincstár.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Mivel a Bank360-hoz több megkeresés is érkezett a fenti szabályra vonatkozóan, néhány példán keresztül érdemes megvizsgálni, hogyan kell kalkulálni. A nem megfelelő számlák miatt ugyanis akár több millió forintot is elveszíthet a felújítási támogatásból az aki nem figyel, ami kifejezetten hátrányos lehet, ha a munkálatok finanszírozásához már az otthonfelújítási kölcsönt is felvette.

Példák:

A portálhoz több megkeresés is érkezett január óta azzal kapcsolatban, hogy jár-e a támogatás úgy, ha az igénylő csak anyagköltséget fedezne belőle, a munkát viszont maga végezné el.

1.

Egy példával szemléltetve: a család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges elemeket, például csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1,2 millió forintért, de nem keresnek szakembert, hanem a család egy barátjával, házilag végeztetnék el a felújítást.

A család ebben az esetben hiába kalkulálna 600 ezer forintos állami támogatással – azaz a felújítási költségek 50 százalékával – a számlákat nem fogják tudni elszámolni. Az anyagköltség mellé ugyanis nem tudnak majd felmutatni vállalkozói szerződéssel igazolt munkadíjat, ennek hiányában pedig az anyagköltségek – az 50-50 százalékos szabály miatt – nem számolhatóak el.

Nem lehetséges továbbá úgy sem élni a támogatással, hogy az igénylő a munkálatokat családon belül végeztetné el, akár számlával igazolva, hisz a szabályok alapján nem dolgoztathat közeli hozzátartozóval.

Szintén elveszheti a támogatás, ha a fordított helyzet következik be, tehát például az illető rendelkezik a felújításhoz szükséges építőanyaggal, és a szakember munkadíját szeretné fedezni a támogatásból. Ebben az esetben sem fogja tudni érvényesíteni a munkadíjra vonatkozó számla tartalmát a támogatáshoz – megint csak az 50-50 százalékos szabály miatt.

2.

Tegyük fel, hogy a család egy kerti pavilon felépítését szeretné finanszírozni a támogatás segítségével grillezéshez, kisebb családi összejövetelekhez: a projekt támogatható, a megvásárolandó anyagok költsége 3 millió forint, a kivitelező pedig 900 ezer forintért végezné el a munkát. A család úgy számol, hogy a felújítási támogatás a költségek felét tenné ki, tehát 1,95 millió forintot kapnának vissza.

Ez azonban így nem teljesülne: az 50-50 százalékos anyagköltség - munkadíj megoszlás ugyanis ebben az esetben sem teljesülne, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszik alapul: 900 ezer forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphat a család.

3.

Egy másik típusú probléma: egy család a teljes fűtésrendszert korszerűsítené az otthonán, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig 3 millió forint lenne. Előzetesen összesen 7 millió forintos kiadásra számolnak 50 százalékos visszatérítést, tehát 3,5 millió forintra számítanak.

Ők szintén csalódni fognak: a támogatás összege ugyanis legfeljebb 3 millió forint lehet, így – bár a projekt természetesen lehet összesen több mint 6 millió forint – ennél nagyobb állami támogatás nem kapható rá.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ezek a legfontosabbak tudnivalók

Ha a támogatást igénylő a maximális összeget, 3 millió forintot szeretne felvenni, egy egyszerű szabályt mindenképpen követnie kell: legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége és a munkadíj és az anyagköltség is érje el legalább a 1,5 - 1,5 millió forintot. Ha megfelel az egyéb szabályoknak, akkor 3 millió forint lesz a folyósítható állami támogatás.

Amennyiben viszont a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja külön-külön nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatja meg a maximális állami támogatást. Ebben az esetben, a 1,5 millió forint alatti részösszeget kell venni, és azt kell megduplázni.

Mire kell még figyelni a számlánál?

Természetesen a díj nagysága csak egy tényező. A számla befogadhatósága más feltételeken is múlik, melyek közül fontos észben tartani, hogy:

  • csak 2021. január 1. után kiállított számlát adhat le az aki igényelni akarja a támogatást
  • nem mindegy, hogy milyen vállalkozó állítja ki a számlát, a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó, de a felújítást végző gazdasági társaságban sem lehet tag, tulajdonos vagy alkalmazott sem az igénylő, sem közeli hozzátartozója,
  • külföldi számla sem fogadható el, csak ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal,
  • 5 százalékos áfát tartalmazó számla nem fogadható el,
  • olyan számla sem fogadható el, amelyet csok kapcsán már felhasználtunk.