A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az ország 2030-ra a világ harmadik legnagyobb energiafogyasztója lesz, mivel az elsődleges energiafogyasztás csaknem megduplázódik, adta hírül az RT.com.

India jelenleg a negyedik legnagyobb energiafelhasználó Kína, az USA és az EU mögött. Ezzel párhuzamosan épül ki az energiaellátási rendszere is, mely 2040-re szintén meg fogja haladni az EU-ét.

Gyárkémény Bangalore-ban, IndiábanForrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Ekkora az ország lesz a legnagyobb olajfelvevő is,mivel az egy főre eső autók száma meg fog ötszöröződni. A kereslet várhatóan 74 százalékkal, napi 8,7 millió hordóra emelkedik majd. Emellett Indiáé lesz a leginkább növekvő földgázpiac is, 2040-re várhatóan megháromszorozódik a kereslet, mely így eléri a 201 milliárd köbmétert.

Nem is csoda, hiszen az ország hatalmas gazdasági növekedés elé néz. Az előrejelzések szerint a GDP-növekedés üteme olyan nagymértékű lesz 2040-re, mintha Japán gazdaságát még egyszer hozzáadnánk a világ teljes gazdaságához.

Közlekedési duhó Új-Delhi közelébenForrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

India gazdasága 2017-ben még csupán a hetedik legnagyobb gazdaság volt a világon, mára az ötödikre helyre jött fel, és 2050-re várhatóan a harmadik legnagyobb gazdaság lesz a Földön.

India egyébként az elmúlt évtizedek egyik legmagasabb globális növekedését produkálta, a GDP-je pedig 2019-ben elérte a 2940 milliárd dollárt. Az indiai vezetés azonban azt célozta meg, hogy a GDP mérete 2025-re 5000 milliárd dollárra bővüljön.

Az erős belső fogyasztás, a fokozódó világgazdasági növekedés, valamint a koronavírus elleni vakcina és a gazdasági reformok egyaránt támogatják a lendületes GDP-bővülést. Szakértők szerint a járvány nélkül 144 ezer milliárd rúpia körüli szintre bővült volna az indiai GDP, vagyis a koronavírus gazdasági hatásai majdnem 10 százalékos kiesést okoztak.