A program segítségével a kiemelten támogatott fiatalok, csoportos létszámleépítésben érintettek otthonuktól messzebb is munkát vállalhatnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a program fejenként és havonta akár 100 ezer forinttal járul hozzá a lakásbérlés költségeihez az állandó lakóhelytől távolabb eső településen.

Eddig mintegy 12 ezer ember számára biztosított lakhatást és ezzel kenyérkeresetet az álláskeresők mobilitását ösztönző támogatás, amely folyamatosan igényelhető a kormányhivataloknál"

- közölte Bodó Sándor. Segítségével a kiemelten támogatott fiatalok, csoportos létszámleépítésben érintettek otthonuktól messzebb is munkát vállalhatnak.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy

a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeket a koronavírus-járvánnyal szemben is sikerült megvédeni. 2020 végén ismét 4,5 millióan dolgoztak, az elsődleges munkaerőpiacon négyezer fővel többen, mint egy évvel korábban."

IllusztrációForrás: Shutterstock

A foglalkoztatás bővítésében még vannak tartalékok, annak hatékony eszköze lehet a munkavállalók országon belüli mobilitásának ösztönzése.

A lakhatási támogatás segítségével az emberek a lakóhelyüktől messzebb is munkát találhatnak. A programban fokozott figyelmet fordítanak a fiatalokra, hiszen a pályakezdők fizetésének aránytalanul nagy részét vinné el egy albérlet fenntartása. A másik kiemelt kör, a csoportos létszámleépítéssel érintettek álláskeresését jelentősen megkönnyítheti, ha otthonuktól távolabb is dolgozhatnak.

Az államtitkár a részleteket ismertetve elmondta: a támogatást a legalább 6 hónapra szóló és heti legalább 20 órás munkaviszonnyal rendelkezők vehetik igénybe, ha állandó lakóhelyük legalább 60 kilométerre esik a munkavégzés helyétől. A támogatás legfeljebb tizenkét hónapon keresztül jár, személyenként havonta akár 100 ezer forintot is jelenthet.

Ha egy ingatlant több közeli hozzátartozó egyszerre vesz igénybe, és közülük legalább ketten megfelelnek a lakhatási támogatás feltételeinek, a juttatás havi összege akár 150 ezer forint, három hasonló támogatott esetében pedig mintegy 200 ezer forint is lehet.

Az összegek a bérleti díjra és a kapcsolódó kiadásokra - például rezsire, közös költségre, lakásbiztosításra - fordíthatók. A lakhatási támogatás nem folyósítható arra az időszakra, amelyben a támogatott rendszeres havi bruttó munkabére meghaladja a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát.

A 2012 óta futó programban kifizetett összes támogatás a 8,5 milliárd forintot közelíti. A legtöbb segítséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megyei vállalkozások munkavállalói kapták lakhatásukhoz, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.