A zöld energia több ezermilliárd dollárjába kerülhet az olajtermelő országoknak

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció, olajár, ár, dollár, pénz, pénznem
Vágólapra másolva!
A zöld energiára való áttérés rendkívüli módon meg fogja viselni az olajtermelő országokat. A Carbon Tracker elemzése szerint ezek az országok elveszíthetik addigi bevételeik akár 40 százalékát is, mely több ezer milliárd dollárt jelent. 2020-as árakon számolva az összes bevételkiesés 2040-re elérheti a 13.000 milliárd dollárt is. Ez a teljes olaj- és gázbevételek 46 százaléka.
Vágólapra másolva!

Némely ország nagyon markánsan függ ezektől a bevételektől. Például Irak és Új-Guinea esetében az állami bevételek több, mint 80 százalékát teszik ki, de Szaúd-Arábiában is meghaladja a bevételek 60 százalékát a szénhidrogén-iparból származó jövedelemek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezért ezekben az országokban az állami bevételek diverzifikálása kulcsfontosságú feladat. Így elsődleges szerepet élvezhet az oktatás és a megfelelő üzleti környezet kialakítása, mely vonzóvá teszi az országokat a külföldi működőtőke-befektetésnek. Fontos továbbá az olyan iparágakba való befektetések, melyek nem függnek annyira az energiaipari átmenettől.

De még mielőtt ez megtörténne,

az olaj ára jövőre akár a hordónkénti 100 dollárt is elérheti

az RT.com szerint.

Bár tavaly minden idők mélypontján állt az olaj ára, az elmúlt hónapokban 50 százalékkal emelkedett, és mára elérte a hordónkénti 60 dollárt. Több elemző gondolja úgy, hogy a piac megelőzte önmagát, hiszen a jelenlegi kereslet még nem indokolná ezt az árat. Ettől függetlenül rengeteg más tényező hajtja felfelé az olaj árát, így a kínai kereslet, a visszafogott kitermelés, és a dollár gyengülése.