A Ceska Zbrojovka Group (CZG) cseh fegyvergyár 220 millió dollár készpénzért és egymillió új saját részvény ellenében megvásárolja az amerikai Colt fegyvergyárat a cseh cég közleménye szerint.

A tranzakció lezárására versenyhivatali jóváhagyással 2021 második negyedévében kerülhet sor. A CZ megvásárolja az amerikai Colt's Manufacturing Company és kanadai érdekeltsége anyavállalata, a Colt Holding részvényeinek száz százalékát.

IllusztrációForrás: PhotoAlto/Ale Ventura

"A fúzió mindkét fél számára stratégiai jelentőséggel bír" - mondta Lubomir Kovarik, az CZG vezérigazgatója, hozzátéve, hogy nagy büszkeséggel tölti el az ikonikus amerikai márka felvétele cége termékportfóliójába. Dennis Veilleux, a Colt vezérigazgatója szerint az egyesülés kiváló növekedési perspektívát nyit meg mindkét fél előtt.

A Colt márka az alapító Samuel Colt által a 19. század elején kifejlesztett forgótáras revolverrel vált világszerte ismertté. A 175 éves múltra visszatekintő cég az Egyesült Államok hadseregének és a kanadai haderőnek is hivatalos beszállítója.

Az egykori cseh állami fegyvergyártó vállalat privatizálásával létrejött CZ csoport az egyik legnagyobb európai kézifegyver gyártó cég, Csehországban, Németországban és az Egyesült Államokban 1650 alkalmazottat foglalkoztat. Kézifegyvereit a CZ (Ceska Zbrojovka), Dan Wesson, Brno Rifles és 4M Systems márkaneveken forgalmazzák.

A két vállalat együttes éves forgalma 500 millió dollár körül lehet a CZ tájékoztatása alapján.

A CZ 2020 első kilenc hónapjában 5 milliárd korona (235 millió dollár) forgalmat bonyolított, 10 százalékkal többet az előző évinél, elsősorban az Egyesült Államokban a kézifegyverek iránt megnövekedett keresletnek köszönhetően.