A megújuló energiaforrások globális kapacitása várhatóan rekordot dönt ebben az évben, miközben az egész energiaszektorban ez az egyetlen olyan terület, amelytől érdemi kibocsátás-növekedést várnak az elemzők.

További jelentős növekedés előtt állnak idén a megújuló energiaforrások, ahogy a nap- és szélenergia-telepítések új rekordokat döntenek, elsősorban a kínai fejlesztések lendületes bővülésének köszönhetően – írja az Oilprice.com az IHS Markit jelentése alapján.

Ezzel pedig folytatódhat idén a megújulók tavalyi erős teljesítménye. 2020-ban ugyanis ez a terület volt az energiaszektor legstabilabb szegmense, ahogy a koronavírus-járvány az egész iparágra negatív hatást gyakorolt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számításai szerint az áramtermeléshez használt megújuló energiaforrások mértéke 6,6 százalékkal bővült 2020-ban, miközben a világ teljes energiakereslete 2,2 százalékkal csökkent.

Az IEA novemberben adta ki a számításait, vagyis az év utolsó néhány hete hozhatott némi változást az adatokban, de a trend elég világosan látszik.

z IEA számításai szerint pedig az idei évben közel 10 százalékos lehet az újonnan telepített megújuló kapacitás, ami rekord mértékű növekedés lenne. A jelentős felfutás elsősorban a támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető, illetve annak, hogy a járvány kitörése előtt számos nagyszabású projektet készítettek elő, melyek most folytatódhatnak. Dél-Korea például azt tervezi, hogy a következő években megépíti a világ legnagyobb offshore szélerőmű-farmját.

Az IHS Markit eközben úgy kalkulál, hogy a napelem-telepítések globálisan több mint 30 százalékkal emelkedhetnek ebben az évben – Kína adhatja az új kapacitás-telepítés mintegy 35 százalékát.

Ráadásul a napenergia népszerűségét várhatóan az sem fogja vissza, hogy a prognózisok szerint az idei év első felében megemelkedhetnek a panelek árai. A teljes gyártási költségek viszont csökkenésnek indulhatnak majd 2021 második felében, vagyis tartós drágulásra nem számítanak az elemzők.

A nap- és a szélenergia uralja a megújulók piacátForrás: AFP/ Imaginechina/Song Weixing

A szélenergia-telepítések szintén tovább fokozódhatnak a tavalyi rekord évet követően. Az offshore telepítések ráadásul közel megkétszereződhetnek idén a 2020-as szintekhez képest, szintén a kínai növekedésnek köszönhetően. Ezzel együtt tavaly az Egyesült Államokban is rekordot döntött a nap- és a szélenergia, az elemzők pedig az USA-ban is további növekedést várnak 2021-ben.

Az IHS Markit hozzátette, a nap- és szélenergia mellett a zöld hidrogénnel kapcsolatos fejlesztések, a geotermikus energia, valamint az akkumulátor-újrahasznosítások ugyancsak izgalmas trendek lesznek 2021-ben a megújuló energiaforrások területén.