Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt - 2020 decemberéhez viszonyítva - átlagosan 0,9 százalékkal nőttek.

Az adat megegyezik az elemzők előzetes várakozásával.

Az éves maginfláció 4,2 százalékosra emelkedett a decemberi 4,0 százalékról.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek.

  • Az élelmiszerek ára decemberhez viszonyítva 1,0 százalékkal, egy év alatt 3,9 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,3 százalékos havi és 8,0 százalékos éves drágulást mutattak.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 2,3, ezen belül a dohányáruké - jövedéki adójuk emelése következtében - 3,0 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt, míg éves összevetésben együttesen 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak.
IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo
  • Az üzemanyagok ára januárban 3,9 százalékkal, egy év alatt 3,5 százalékkal emelkedett.
  • Az év első hónapjában a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül az új személygépkocsiké 2,4 százalékkal emelkedett tavaly decemberhez viszonyítva.
  • A szolgáltatások 0,5, ezen belül a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal drágultak, az autópálya, gépkocsikölcsönzés, parkolás díja - az autópályadíjak emelésének hatására - 2,7 százalékkal nőtt.
  • A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,8 százalékkal kevesebbe kerültek, mint a múlt év végén.