Öt luxusétel, amely még különlegesebbé teszi a Valentin-napot

Valentin-nap, steak
Vágólapra másolva!
A világ egyes részein a Valentin-napnak nagy hagyománya van. Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások a legtöbb országban nem teszik lehetővé az éttermek látogatását, így mutatunk öt luxusételt a tengerentúlról, amely kifejezetten Valentin-napra ajánlanak a helyi éttermek.
Vágólapra másolva!

2020-ban, még a koronavírus-járvány berobbanása előtt, az Egyesült Államokban 4,3 milliárd dollárt költöttek el az emberek étteremben Valentin-nap alkalmából – írja a Bloomberg.

Idén a pandémia miatt ez a szám várhatóan drasztikusan visszaesik, az országban az éttermek 2,7 milliárd dolláros költést remélnek, ami azt jelenti, hogy több mint harmadával csökken a forgalom.

Az emberek 41 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezt az alkalmat idén otthon ünnepli.

Nyilvánvaló, hogy a korlátozások miatt világszerte így is óriási károkat szenved el a vendéglátó ágazat, azonban van néhány kreatívnak és luxusnak számító ötlet, amelyek feldobhatják az otthoni Valentin-napi menüsort.

Szarvasgomba

A szarvasgomba igazi luxusételnek számít. Az Egyesült Államokban egy New York-i cég heti 40 kilogrammot ad el átlagosan annak köszönhetően, hogy a szarvasgomba ára jelentősen visszaesett, hiszen a kereslet az éttermek részéről jelentősen csökkent a korlátozások miatt.

A szarvasgomba ára 25 százalékkal zuhant tavalyhoz képest, egy uncia szarvasgombáért 115 dollárt kérnek. Ez 1200 forintos grammonkénti árnak felel meg.

Így néz ki a fekete szarvasgomba Forrás: Shutterstock / Készítette: Byron Motley

A relatíve olcsó árak és az ünnepek miatt a szarvasgomba iránti kereslet megduplázódott.

Michelin csillagos kaviár

New Yorkban idén lehetőség van arra is, hogy a szerelmesek egy különleges kaviárválogatással ünnepeljenek.

Eric Ripert, a Le Bernardin chefje ugyanis összeállított egy 595 dolláros (175 ezer forintos) kóstolótriót, amelyben füstölt pisztrángkaviár, Imperial Osetra (vágótok) kaviár és arany kaviár van. A menühöz tartozik még palacsinta, és egy francia krém (crème fraîche) is, amely talán a tejfölhöz hasonlítható leginkább.

Szusi-stílusban füstölt lazac

Idén nagyon népszerűek a különböző módon kondícionált halak. 150 gramm spanyol import füstölt lazacért 45 dollárt (13 ezer forintot) kérnek.

A különleges színét onnan nyeri a hal, hogy a természetes füstölés mellett egy céklás-vodkás pácot is kap.

Tengeri gyümölcsök

A tengeri gyümölcsök népszerű ételnek számítanak Valentin-napon, vágyfokozó hatásuk miatt. Ennek a csúcsát képviseli a Citarella étterem, amely 199 dollárért (60 ezer forintért) egy luxuspakkot visz házhoz.

A Cintarella kínálata. Az ár nem tartalmazza a tálakat Forrás: Cintarella

Ez a csomag tartalmaz osztrigát, kagylót, gőzölt homárt, garnélát, királyrák (Lithodidae) és nagy kőrák ollóit is.

Tavaly a kereslet 2-3-szorosára ugrott a csomag iránt Valentin-nap alkalmából.

Gravírozott Tomahawk borda, Black Angus steakkel

Igazi különlegességgel készül a Valentin-napra a Pat LeFrieda. Egy 30 napig szárazérlelt, Black Angus Tomahawk steaket lehet rendelni, amelynek a bordarészébe bele van gravírozva az „I love you" felirat.

Az 1100 grammos hús- és csont darabot 38 ezer forintért lehet megvenni.