Így alakulhat a kínai tőzsdék teljesítménye a bivaly évében

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A befektetők, akik kíváncsian várják, hogy Kína bikapiaca a holdnaptár szerinti bivaly évében is lendületesen tör-e majd előre, elsősorban a gazdasági talpra állás fenntarthatóságára és az esetleges monetáris megszorítások tempójára fognak összpontosítani - derül ki a Fidelity átfogó elemzéséből, amelyet a világ második legerősebb gazdaságának idei értékpapírpiaci kilátásairól készítettek.
Vágólapra másolva!

Kína modern tőzsdéi még mindössze három évtizedes múltra tekinthetnek vissza, de a bivaly éve eddig rendre a nevéhez méltó piaci eredményeket hozott a befektetők számára. A holdnaptár szerinti legutóbbi bivaly éve − 2009-2010 − a referenciának számító Shanghai Composite Index 51 százalékos, robbanásszerű emelkedését hozta. Egy ciklussal korábban, 1997-1998-ban 27 százalékos ralinak lehettünk szemtanúi.

Persze a múltbeli teljesítményből nem lehet a jövőre vonatkozó, megbízható következtetéseket levonni. Mindenesetre február 12-én elkezdődött az új bivaly éve, és a kínai piacokkal foglalkozó befektetők több tényezőre is odafigyelnek. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy

a bőséges likviditás és Kína „Covid-úttörő" szerepe (vagyis, hogy elsőként tapasztalta meg, majd hagyta maga mögött a koronavírus miatt előállt válsághelyzetet), vélhetően még tavasszal is táplálni fogja a bikapiaci folyamatokat

– méghozzá Kína onshore piacán és Hongkongban egyaránt. Ha azonban fokozódna az inflációs nyomás, vagy ha hirtelen fordulattal monetáris megszorításokra kerülne sor, az megzabolázhatná a nagy lendülettel megiramodott piacokat.

Hamarosan nyilvánosságra hozzák a 14. ötéves tervet

Csakúgy, mint 2009-ben, a befektetőkre napjainkban is bátorítólag hat az olcsó hitel és a válság utáni erőteljes felpattanás. A makrogazdasági háttér szintén segít:

Kína volt az egyetlen olyan nagyobb gazdaság, amelynek 2020-ban pozitív növekedést sikerült elérnie, és a konszenzusos előrejelzés szerint az ország GDP-je idén is mintegy 8 százalékkal fog nőni.

Az elemzők arra is számítanak, hogy a kínai vállalatok – legalábbis az első két negyedévben − jelentős jövedelemnövekedést érnek el.

Újabb eredményes évet zárhat idén a sangháji tőzsde Forrás: AFP/Johannes Eisele

A kínai törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés márciusban várhatóan nyilvánosságra hozza az ország 14. ötéves tervét, amely 2025-ig határozza meg a legmagasabb szintű növekedési és fejlesztési előirányzatokat.

Ez az év azért is fontos lesz, mert júliusban ünneplik a Kínát irányító Kommunista Párt alapításának 100. évfordulóját, és a társadalmi stabilitás és a gazdaság teljesítőképességének fenntartása a legfontosabb célok között szerepel.

A kínai politikai vezetők deklarált célja, hogy „minden tekintetben tartózkodóan virágzó társadalmat" hozzanak létre, azt jelenti, hogy mindent elkövetnek majd a növekedés elősegítéséért, viszont minimalizálni fogják a rendszerszintű kockázatokat.

Eltérések az előző bikapiachoz képest

Azonban a befektetőknek a nagy volatilitásra és az ágazatok teljesítménye közötti feltűnő eltérésekre is oda kell figyelniük. A Fidelity szerint egyes értékeltségek már most is túlfeszítettnek tűnnek, például a technológiai, a fogyasztási és az egészségügyi szektorban, ahol a sűrűbb kereskedési forgalom nagyobb áringadozásokhoz vezethet. Másfelől több nagy pénzügyi részvény lemarad a többiektől, és egyszámjegyű jövedelmet hozva, vagy a könyv szerinti értékhez képest diszkonttal forog.

A 2009-es, széles alapokon nyugvó bikapiaci nekiiramodással ellentétben az idén várhatóan a strukturális növekedéshez kapcsolódó tényezők egyeduralmára számíthatunk, és néhány magas fordulaton pörgő ágazat és ágazati vezető áll majd a rivaldafényben.

A belföldi fogyasztás valószínűleg továbbra is ott lesz a legjobbak között, mivel a kínai politikai vezetők az Egyesült Államokkal szemben továbbra is fennálló kereskedelmi feszültség hatására a belső kereslet élénkítésén fáradoznak.

Milyen kínai részvényeket érdemes vásárolni az idén? Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A kínai talpra állásban tavaly kulcsszerepet játszó exportőröktől az idén a fogyasztók vehetik át a stafétabotot. A munkaerőpiac stabilizálódott, a munkanélküliségi ráta ismét a járvány előtti szinteken jár, a bőséges megtakarításoknak köszönhetően pedig további vásárlóerő szabadul a piacra – Kína a világ fő gazdasági hatalmai között az egyik legnagyobb megtakarítási rátával büszkélkedhet. Tavaly, a vírusfenyegetés miatti bizonytalanság közepette a kínai fogyasztók még többet tettek félre, mivel visszafogták az utazási és az egyéb, nem alapvető kiadásaikat, de a vakcina megjelenésének és a magabiztosan zajló talpra állásnak köszönhetően most újból lehetőségük van kinyitni a pénztárcájukat.

Milyen messzire futhat a bika az idei évben?

A kínai részvényekbe áramló befektetések összege az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt, mivel a külföldi befektetők részesedni szeretnének a renminbi felértékelődéséből és Kína gazdasági növekedéséből. Feltételezhető az is, hogy a befektetők a belföldi ingatlanpiac felől más területek felé fordulnak, mivel ott a kínai kormány szigorú intézkedésekkel igyekezett gátat vetni a spekulációnak. A kínai (és főként hongkongi) vállalatok elsődleges részvénykibocsátásai élénk érdeklődés mellett zajlottak.

Ennek ellenére nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen messzire fut majd a bika 2021-ben. Nagyobb óvatosságra intenek azok a szektorok, amelyekben az értékeltségek hirtelen lufiszerű növekedésnek indultak. Az egyik fő kockázat a várhatónál gyorsabban bekövetkező jogszabályi szigorítás lehet. Ahogy talpra állás tovább zajlik, és fokozódik az inflációs nyomás, Kína lehet az első olyan ország, ahol szükség lehet a likviditás felitatására.

– összegez Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. Szerinte elképzelhető, hogy az infláció lehűtése vagy az eszközbuborékok kialakulásának megakadályozása céljából sor kerül még kisebb szigorításokra, de összességében arra számít, hogy a monetáris politika esetleges további normalizálódása lassú és fokozatos lesz, mivel a jegybank gondosan ügyel arra, hogy a kínai remények szerint kedvezőnek ígérkező év során semmi ne veszélyeztesse a piaci stabilitást.