2030-tól csak elektromos kocsikat árul Európában a nagy amerikai autómárka

Ford, autógyártó, autó, gyár, gyártósor
CHICAGO, ILLINOIS - JUNE 24: A Ford Explorers gets a final inspection as they roll off the assembly line at the Chicago Assembly Plant on June 24, 2019 in Chicago, Illinois. Ford recently invested $1 billion to upgrade the facility where they build the Ford Explorer, Police Interceptor Utility and the Lincoln Aviator. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kizárólag elektromos meghajtású személyautókat forgalmaz Európában a Ford 2030-tól - írja a BBC a vállalat közleménye alapján.
Vágólapra másolva!

Ezzel a lépéssel a vállalat az autógyártók azon növekvő csoportjához csatlakozik, melyek eltökélték, hogy fokozatosan leépítik hagyományos benzines, illetve dízeles termékvonalukat.

A Ford most azt ígéri, a 2026-os évnek nagyjából a közepére jutnak el oda, hogy minden modelljük elérhető lesz elektromos és hibrid változatban is.

Ez a törekvés egyébként egybevág azzal, hogy EU-s szinten, valamint egyes európai országok szintjén is mind szigorúbb szabályokat fogadnak el a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Emellett több országban - például az Egyesült Királyságban - már elkészült a hozzávetőleges menetrend a hagyományos meghajtású gépjárművek értékesítésének leállítására.

A Ford összeszerelő üzeme Chicagóban (2019) Forrás: Getty Images/Scott Olson

Az amerikai autógyártó azt közölte: mintegy 1 milliárd dollárt fordítanak a kölni gyáruk átalakítására a bejelentett célokhoz rendelten. 2023-ra már készen állnának arra, hogy tömeggyártásban szállítsák az elektromos meghajtású járműveket.

A Ford az egyik legjelentősebb márka a regionális piacon Európában, 15 százalékos részesedéssel.

Ahogy az Origo megírta, nemrég a Land Rover is hasonló elköteleződést jelentett be, szintén 2030-as céldátummal, de úgy, hogy a Jaguar márka modelljei már 2025-ben elektromosak lesznek.