Izgalmas, hosszú távú projektet tervez az Axiom Space nevű amerikai startup. A vállalat ugyanis az első magáncég által létrehozott űrállomás megépítését tűzte ki célul, a befektetők pedig bőségesen el is látják tőkével a céget.

A magáncégek űrversenyének egyik izgalmas, ám kevésbé ismert szereplője az Axiom Space nevű amerikai startup. A vállalat most kapott 130 millió dollárnyi friss tőkét a befektetőktől, de már a NASA is szerződést kötött a céggel, hogy modulokat fejlesszen a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja a TechCrunch.

Nagyszabású vállalkozást indítana az űrben az Axiom SpaceForrás: Axiom

A 2016-ban alapított vállalatot egy olyan csapat hozta létre, melynek tagjai között vannak az ISS-en korábban dolgozó szakértők is. Mindazonáltal az Axiom tervei a modulok fejlesztésénél nem állnak meg. Végső céljuk létrehozni az első, magáncég által épített űrállomást, amely egyebek mellett kutatási és űrturisztikai célokat is szolgálna.

Az Axiom egyébként már bejelentette annak a legénységnek a névsorát, amely az első magánvállalati projekt keretei között jut el a Nemzetközi Űrállomásra. Az indulást jövő januárra tervezik a SpaceX Dragon űrhajóval és Falcon 9 rakétával. Az Axiom biztosítja a misszió szolgáltatói részét, beleértve az üzletkötéseket a résztvevő magáncégekkel, illetve a kiképzést is. Ez volna az első olyan alkalom, hogy az ISS-re teljesen civil legénységet küldenek – vagyis nem válogatott és magasan képzett asztronautákat, illetve szakértőket.

Az Axiom Space egyik moduljának látványterveForrás: Axiom

Ezzel párhuzamosan az Axiom tárgyalásokat folytat egy film fejlesztéséről, amelyet - ahogy az Origo megírta - legalább részben az ISS-en forgatnának, Tom Cruise szereplésével. Ráadásul a vállalat egy valóságshow fejlesztésében is benne van, amelyben a nyertes bekerülhetne az ISS-re utazók közé.

Az Axiom nagy előnye az űrversenyben utazó magáncégek között, hogy egyértelmű üzleti fókusszal rendelkezik, ráadásul a mögöttes szakértelem is biztosított a cégnél. A houstoni székhelyű vállalat céljai szerint 2024-re felküldené a saját gyártású moduljait a Nemzetközi Úrállomásra. Az Axiom eddig 150 millió dollárnyi tőkét szerzett a befektetőktől.