Szörnyű dolgok történtek az aranycsempészet miatt lezárt észak-koreai városban

PRK - ALONG THE BORDER BETWEEN CHINA AND NORTH KOREA north korea korean china BORDER pyongyang sinuiju manpho hyesan dandong communist COMMUNISM people's army soldat SENTRY lookout post corée du nord chine frontičre communiste communisme kpa factionnaire
Koreans making a fire to warm up at the border between Jian (China) and Manpho (North Korea). Des coréens font du feu pour se réchauffer. La frontičre entre Jian (Chine) et Manpho (Corée du Nord).
Vágólapra másolva!
Az éhezés miatti tömeges halálozások következtében az észak-koreai hatóságok 18 nap elteltével feloldották Hjeszan és Szamdzsijon városok zárolását, tudósított a Daily NK. A lezárásokat - a rendelkezésre álló információk alapján - korábban azért vezették be, mert rendszerszerűen működő aranycsempész-tevékenységet lepleztek le a Hjeszanban, amiben több helyi tisztviselő is érintett volt.
Vágólapra másolva!

Csupán a Jalu folyó választja el Kínától Hjeszan városát, mely egyébként a világtól elzárkózó Észak-Korea egyik legnagyobb kereskedelmi központja. A mintegy 200 000 lakosú várost január 29-én vesztegzár alá helyezték a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva, bár az sem teljesen egyértelmű, az elrendelt korlátozó intézkedések valóban újak, vagy csupán a korábbiak kiterjesztései, meghosszabbításai.

A város izolálása és a szigor ugyanis már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és nem a koronavírus miatt.

A valódi ok a lépések mögött az ország első számú vezetőjének, Kim Dzsongunnak a válasza arra, hogy ősszel a városban aranycsempész-tevékenységet lepleztek le.

Hjeszan külvárosa a kínai határnál Forrás: Hans Lucas via AFP/Jian Luo / Hans Lucas/Jian Luo

Ahogy azt az Origo korábbi összeállításában bemutatta, a vizsgálatok szerint a helyi lakosokból és magas rangú tisztviselőkből álló csempészbanda öt alkalommal összesen 154,8 kilogramm (5460 uncia) aranyat juttatott át a határon Kína felé. Erre reagálva, novemberben több mint 2000 fegyveres katonát vezényeltek a városba az úgynevezett Vihar-hadtest tagjai közül, és statáriális szigort hirdettek. A hivatalok működését felfüggesztették, a káosz határára sodorva az egész tartományt.

Ezzel azonban nem érték be. Az időközben napvilágra került információk a szerint, a koronavírus jelentette fenyegetésre hivatkozva, a hatóságok idén január 29-én tovább szigorítottak. A hatóságok megtiltották a helyieknek az otthonaik elhagyását. Nem csak az emberek nem tudtak munkába menni, hanem a piacokat is bezárták.

Az eredeti tervek szerint a lezárások 30 napra szóltak, de a nagyszámú halálozás miatt 18 nap után kénytelenek voltak felodani azt.

Már a tél eleji szigor is súlyosan érintette az embereket, és sokan próbáltak Kínába szökni, de februárra reménytelen lett a helyzet és

a város igazi kísértethellyé változott.

Az Asia Pressnek egy csempészett kínai mobiltelefonon keresztül sikerült kapcsolatba lépnie egy Hjeszanban élő nővel, és kiszivárogtatnia a február 5-én készült interjút.

Már a lezárások első tíz napja után húsz éhenhalt családról adtak hírt, és állítólag sok helyi lényegében lázadni kezdett az állapotok ellen - valószínűleg olyanok, akiknek egyébként nem volt vesztenivalójuk.

Katonai járőrök a városnál egy korábbi felvételen Forrás: Shutterstock

Annak ellenére, hogy az otthonukat elhagyó embereket egy hónap kényszermunkával fenyegették, így is több mint 30 embert fogtak el, akik Wiyon kerületbe szöktek ételt vásárolni.

- tette hozzá a helyi lakos.

Feltételezik, hogy az eredetileg 30 napos zárás 18 nap utáni feloldása a helyi elégedetlenség csillapítására irányult, a hivatalos álláspont azonban más. Az ország legnagyobb ünnepe Kim Dzsong Il, a mostani vezető édesapjának születésnapja (február 16.) volt a közelmúltban.

Így egy nappal az észak-koreai vezető születésnapja előtt a rezsim mostani irányítója, Kim Dzsongun, a „legfőbb parancsnok", a „népe szeretetét" kívánta hangsúlyozni az engedménnyel a város zárlatának feloldása kapcsán.

Kim Dzsongun, a rezsim első embere Forrás: AFP/KCNA

Eközben a lezárás feloldására vonatkozó utasítás állítólag nem vonatkozott Csaszongra és Manpho-ra Csagang-tartományban, ahol nagyjából egy időben, február 3-án rendeltek el hasonló szigort. Ezek jellegéről, céljáról, tervezett időtartamáról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.