Szeptemberben némi késedelem után, megnyílik az ország első okos bevásárlóközpontja, az Etele Plaza. Buda legnagyobb kereskedelmi komplexuma bruttó 137 ezer négyzetméter összterülettel jött létre a vasút, a metró, az autópálya, illetve számos busz- és villamosjárat találkozásánál, emellett számos érdekes építészeti megoldást kínál.

Hamarosan elkészül a Magyarország első okosplázájaként számon tartott Etele Plaza - derül ki az ingatlanfejlesztő Futureal csoport közleményéből. A fővárosban a Kelenföldön létrejött 300 millió eurós beruházásban a szerkezetépítést részben a Bayer Construct Zrt. kivitelezte, a pláza építéséhez a Peri teherhordó szerkezetet használták. A projektet a Paulinyi & Partners tervezte - teszi hozzá a Magyar Építők.

A bevásárlóközpontot 2018-ban kezdte el építeni a kivitelező konzorcium, és az okospláza idén szeptemberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A munkát nagyságrendileg jellemezte, hogy a zsaluzott felület 165 ezer négyzetméter, a beépített beton 53 ezer köbméter volt, a pláza építéséhez pedig 600 tonnányi Peri teherhordó szerkezetet használtak fel.

A képre kattintva galéria nyílik - tekintse meg az építkezésről készült fotókat és a látványterveket!

Szeptemberben adják át az Etele Plazát a Kelenföldi pályaudvarnál - kattintson a képre!Forrás: Futurealgroup

Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja egyedülálló digitális és építészeti megoldásokkal jött létre. A bevásárlóközpont külső megjelenését a főbejárati homlokzat 1200 négyzetméteres üvegfal szerkezete, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formavilága határozza meg és teszi különlegessé.

A bruttó 137 ezer négyzetméter összterületű Etele Plaza a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, számos busz- és villamosjárat, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál valósult meg. Az előzetes számítások szerint naponta mintegy 40 ezer vásárlót vonz majd. Az épületben 180 üzlet kap majd helyet, összesen 55 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel. A legnagyobb divatüzletek mellett belső rendezvénytér, élelmiszeráruház, teraszkapcsolatos éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház kerülnek elhelyezésre. Az 1300 férőhelyes mélygarázsban a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.

A sajtóközlemény szerint a beruházás már célegyenesben van. A bevásárlóközpontot fejlesztő Futureal-csoport a tavaszra tervezett nyitást hat hónappal kitolta idén szeptemberre annak érdekében, hogy minimalizálják a világjárvány hatásait. Annak ellenére, hogy a Futureal az eredetileg tervezett tavaszi határidőre is elkészült volna az Etele Plaza fejlesztésével, úgy döntöttünk, hogy egy komolyabb pénzügyi ráfordítás mellett új nyitási időpontot jelölünk ki - áll a közleményben.

Ezzel lehetőséget adtak partnereiknek, hogy fellélegezzenek, és az átalakult piaci igényekhez alakíthassák üzleti stratégiájukat. Ahogy írják, a lépés sikeresnek bizonyult, mivel a bérbe adható kiskereskedelmi területek több mint háromnegyede már bérlőre is talált.